Общините ще бъдат принудени да повишат такса смет за да покрият разходите по неизпълнение на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) в частта за изграждане до 13 юли на общински площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. За това алармира Българска асоциация по рециклиране.

В съобщението на Асоциацията се казва, че поради процедурни пречки, заседанието на парламентарната Комисията по околна среда и водите, насрочено за 10 юли, се е провалило. 

Резултатът от това е, че депутатите не са разгледали законопроекта за изменение и допълнение на ЗУО, съгласно който се предлагат някои много важни отсрочки на задълженията на общините за изграждане на общинските площадки, както и за задължението на гражданите, които трябва от днес да предават металните си отпадъци на тези общински площадки, а такива към днешна дата не са изградени.

Разпоредбите на ЗУО въвеждат задължение за кмета на общината за изграждане на площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата, в населените места с население, по-голямо от 10 000 жители. 

Срокът за изпълнението на това задължение на кмета изтича днес. За неспазване на това задължение от страна на общините се предвижда размерът на отчисленията за всеки тон депониран отпадък, който общините заплащат, да се увеличи с 15%. 

Размерът на отчисленията за всеки тон, депониран отпадък нараства поетапно от 2014 г. до 2020 г.  от 22 лв. за тон до 95 лв. за тон.

Разходите за увеличаването на тези отчисления са за сметка на такса битови отпадъци, което означава, че това неизпълнение автоматично ще доведе и до увеличаване на таксата за гражданите.

„Българската асоциация по рециклиране (БАР) се обръща към всички отговорни институции за предприемане на мерки по спешно разглеждане на внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците от Комисията по околна среда и водите в НС, с цел избягване на хаос за това къде гражданите ще предават металните си отпадъци, както и за запазването на поносимостта по отношение на такса смет за населението“, заявяват от Асоциацията.