Чували ли сте историята за това как било измислено микрофинансирането? То тръгва от Бангладеш, където неизвестният до тогава икономист Мухаммад Юнус решава да се довери на бедните жени-предприемачки, които продават на пазара, за да прехранват семействата си.

Отпуска им съвсем дребни суми от по 1 до 5 долара срещу обещанието, че ще му ги върнат когато могат. Идеята на Юнус е, че не е правилно да се дават просто помощи на най-бедните, а да се насърчава тяхната инициатива.

За тези бедни жени връщането на дадените пари е въпрос на чест, така че невърнати кредити няма, а обществото се отнася с респект и благодарност към онези, които помагат.

По-късно (през 2006 година) Юнус става лауретат на Нобелова награда, застава начелото на банка, която вече има 28-годишна история, а системата на микрофинансите се пренася в още много държави по света и продължава да се възприема като вид помощ за стопанската дейност на най-бедните хора на планетата.

Тези дни обаче на бащата на микрофинансите му иде да се скрие далеч от всички, защото върху главата му се струпаха куп обвинения, най-вече политически. През последните месеци той води остри спорове с противници на микрокредитирането, които го обвиняват в неморалност, посочвайки, че неговият бизнес всъщност е да печели на гърба на най-бедните.

Банката му има близо 9 млн. кредитополучатели в Бангладеш, като 97% от тях са жени. Това носи на Юнус значително обществено влияние, което политиците искат да използват.

През последните години, когато финансовата криза надвисна над цялия свят, банката на Юнус, както и всички останали, които поемат по неговия модел, вдигнаха чувствително лихвите на микрозаемите, които отпускат на най-бедните. Това веднага се превърна в обект на критика. Според някои политици, микрозаемите трябва да се раздават без печалба за кредитора. Много строго, например, се гледа на банкерите, които искат да раздават пари на бедните в Индия. Причината за това е, че по този начин се създава заплаха от допълнително заробване с дългове на най-уязвимите слоеве от населението.

Тази сутрин британският Guardian съобщава, че Юнус е отстранен от поста му в банката, с което знаковата фигура на микрофинансите изглежда победена. Да видим дали това ще се отрази и на създадения от него модел.