През 2014 г. икономиките в Европа и САЩ ще растат с по-бързи темпове от тези през 2013 г., а световния ръст на БВП ще е 3,0%, прогнозира британската компания Schroders.

 

Анализаторският екип на един от световните гиганти в сферата на управлението на активи смята, че са налице всички шансове 2014 г. да бъде добра за капиталовите пазари.

 

Според Schroders, чиито партньор за България е Карол Капитал Мениджмънт, въпреки позитивизма е възможно волатилността на пазарите да е по-висока от тази през изминалата година.

 

Като основно предизвикателство се отчитат предстоящите мерки за намаляване на икономическите стимули в САЩ и евентуалното покачване на лихвените проценти там.

 

Натискът нагоре за доходността на облигациите, като резултат от спирането на паричните стимули от страна на Фед, ще бъде ограничен и по-малко драматичен от този, който видяхме през лятото на 2013 г.

 

Според основната прогноза на Schroders темпът на растеж на брутния вътрешен продукт в САЩ ще бъде 3,4%. Въпреки ръстът, който реализира напоследък, американският фондов пазар продължава да има потенциал и да е атрактивно оценен спрямо пазара на облигации и дори в сравнение с пазарите на акции в други региони по света. Въпреки че, пазарът не е вече толкова евтин колкото беше преди две години, трендът продължава да е в подкрепа на повишаване на текущите цени, смятат анализаторите.

 

За разлика от началото на 2013 г. Schroders виждат признаци на възстановяване на европейската икономика, те отчитат че политическите рискове в региона са намалели. Еврозоната вече регистрира две последователни тримесечия на растеж и дори най-затруднените икономики дават положителни сигнали. Според британските анализатори напредъкът ще остане бавен, но икономиката в еврозоната върви в правилната посока.

 

А акциите на определени компании в Европа са много атрактивно оценени към момента. Следващият катализатор на ръста ще бъде подобряването на приходите на дружествата в региона.

 

По отношение на развиващите се пазари Schroders наблягат на атрактивните нива на цените на акциите, които според тях вече са отразили лошите новини.

 

Притесненията на Schroders относно макроикономическата картина при развиващите се пазари е причината те да продължават да не препоръчват инвестицията в суровини и през 2014 г.

 

През последното десетилетие цените на суровините бяха силно свързани с ръста на инвестициите и индустриалното производство в развиващите се страни. В момента е налице завишено предлагане.

 

Schroders коментират, че най-важният фактор за развитието на пазара на недвижими имоти е възстановяването на глобалната икономика и в частност на ръста в САЩ, Китай и Европа.

 

Инфлацията би повлияла положително върху цените на този актив. Но дори ако икономическият растеж се окаже разочароващ, липсата на ново предлагане на пазара ще има позитивно влияние върху стойността на имотите, като се има предвид силата на инвеститорското търсене.