Западните инвеститори поискаха край на беззаконието в България

В България цари усещане за беззаконие и произвол, прокуратурата е безконтролна, съдебната реформа далеч не е приключила, а липсва воля за провеждането ѝ.

Това са акцентите в безпрецедентната обща позиция на едни от представителите на търговските камари на Австрия, САЩ, Великобритания, Швейцария, Канада, Франция, Италия и Норвегия.

Вивиан Рединг: На България й трябва силна съдебна система

Българската прокуратура по Руската конституция

Тя е изпратена до премиера Бойко Борисов, външния и правосъдния министър, президента, главния прокурор, председателя на Народното събрание, ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас и председателя на Върховния касационен съд.

Въвеждането на контрол и отчетност на прокуратурата е основният акцент в писмото. Бизнес организациите смятат за голям проблем обстоятелството, че "прокуратурата на практика бе оставена без контрол както преди".

Според тях независимостта на държавното обвинение трябва да е съчетана с взаимен контрол и баланс на трите власти.

"В едно наистина демократично общество не следва да съществува независимост без отчетност, тъй като това подкопава устоите на демокрацията", се казва в позицията на инвеститорите.

"Липсата на механизъм за съдебен контрол върху прокурорските решения в досъдебна фаза в съчетание с липсата на реална отчетност на прокуратурата, са съществена причина за широко разпространеното усещане за беззаконие и безнаказаност, подкопаващо устоите на българското общество," се казва в становището на бизнеса. Това е причината България да изостава от другите държави от Източна Европа, които са в Европейския съюз.

Инвеститорите заявяват, че не могат да предложат рецепти и готови решения, а просто посочват проблемите.

Даден е пример как голям американски инвеститор, производител на медицинска техника, след дълги проверки накрая решил да инвестира не в България, а в Латвия.

Търговските камари посочват и неприемливо бавното правораздаване по редица дела, което подкопава функционирането на съдебната система и икономиката като цяло.