С 46 лв. са скочили заплатите ни от октомври до декември, показват данните на Националния статистически институт. Ако през октомври средната заплата е била 706 лв., то през декември трудовото възнаграждение скочило на 752 лв.

Най-голямо е било увеличението в системата на образованието, където учителите са взели с 13.4% повече от обикновено. В енергетиката също са плащани по-високи заплати. Не са стояли на едно място и в сектора "Държавно управление", където трудовите възнаграждения са се подобрили със 7.3%.

Статистиката на НСИ показва, че най-високи са заплатите в телекомуникациите, където средното възнаграждение е 1 710 лв. Енергетиката е следващата с доход от 1 597 лв. месечно, а на следващо място са финансовите и застрахователните дейности, където се работи за 1 544 лв. на месец.

През последното тримесечие на миналата година редиците от работещи на трудов договор са оредели с 56 хиляди и 400 души, показват данните на националната статистика. В края на декември данъкоплатците са 2.13 млн. души. Зад тази тенденция на рязко намаление стои и сезонният фактор, тъй като  традиционно към септември статистиката брои и заетите покрай летния туристически сезон. Това се вижда и от данните за това в коя от дейностите има най-голям отлив на работещи. Според НСИ "Хотелиерството и ресторантьорството" е освободило 17.4% от служителите си спрямо септември, "Селското стопанство" е уволнило 14% от работниците, а "Строителството" - 5%.

Сравнението на годишна база дава по-ясна представа за това в кои отрасли на икономиката системно се освобождават по-голям брой служители. В сравнение с декември 2010 година работещите на трудов договор у нас със с 15 хиляди и 400 души по-малко, като най-голяма намаление на работната сила има в преработвателната промишленост (-18.9 хил. души), търговията (-11.7 хил. души) и строителството  (-8.9 хил. души).