Ако земеделските стопани нямат задължения към държавата и имат изрядни документи, вече могат да кандидатстват за разпределение на общо 1,4 милиарда лева директни плащания. 

„Отпуснатите средства ще стигнат за всички”, гарантира в Пловдив министърът на земеделието Десислава Танева. Вчера в общинската служба по земеделие „Марица” тя лично прие първото заявление на фермера от село Калековец Иван Стойков, който отглежда слънчоглед и жито, като така даде старт на кампанията.

„Българските земеделски производители могат да кандидатстват по общо 35 схеми за подпомагане, като от тях 17 са схемите по директните плащания и националната преходна помощ. Останалите са по „Агроекология”, „Биологично производство”,„Натура 2000” и „Необлагодетелствани райони” по новата програма”, обясни министър Танева. Тя уточни, че фермерите вече могат да виждат границите на своите имоти и очертанията на техните колеги по кадастралната карта,

за да бъдат избегнати застъпванията 

„Очаква ни нова трудна кампания, но тя ще бъде по-успешна и със сигурност ще бъде по-справедлива за земеделските производители в България”, каза още Танева. По думите й запознаването на фермерите с новите изисквания няма да е лесно, но кампанията ще се реализира съгласно всички европейски изисквания и с подобрения на националните правила. Новост е въвеждането на правното основание за допустимост за подпомагане, за въвеждането на което министър Танева благодари на браншовите организации и общинските служби по земеделие.

През 2014 г. над 90 000 фермери са получили средства по старата схема за директни плащания. „И ако всички успеят да изпълнят новите условия, ще получат и тази година помощи”, каза още тя. Според министъра на земеделието

няма да има отлив от подаване на заявления

но очакванията са по-дребните земеделски стопанства да се обединят, за да бъдат конкурентоспособни. Размерът на плащанията за един фермер зависи от това колко броя заявления е подал.

Крайният срок е 9 юни 2015 г., а след 15 май започват да текат санкции за късно заявяване. Първите плащания по подадените заявления се очакват от края на есента до около 30 юни 2016 г.

Приключва процедурата по приемането на наредбата за мярката за инвестиции в земеделските стопанства по новата селска програма. 

„До средата на март наредбата ще бъде обнародвана и веднага ще отворим приема, за тази мярка с бюджет от 150 милиона евро. Ще има по-дълъг срок на прием, за да има време за подготовка на съответните проекти. Този прием ще бъде отворен на риск, с бюджетни средства, докато получим одобрение”, обясни министър Танева. 

Тя уточни, че след отварянето на тази мярка започва работата и по „Млад фермер”, като срокът да се приложат двете процедури е до юни.