Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" може скоро да получи лиценз от Агенцията за ядрено регулиране за управление на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Козлодуй" като съоръжения за радиоактивни отпадъци, съобщиха от министерството на икономиката. Това стана възможно, след като Управителният съвет на фонд „ Радиоактивни отпадъци” гласува предоставянето на 2,7 млн. лева на ДП РАО в изпълнение на постановление на кабинета от 13 октомври.

Допълнително отпуснатите средства ще бъдат използвани за изпълнение на решение на правителството от декември 2008 г, според което блокове 1 и 2 на атомната електроцентрала се обявяват за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци и се предоставят за управление на ДП РАО. Това е и сред ангажиментите на България по договора за присъединяване към ЕС. Едва сега обаче вече са налице условията за изпълнението й.

Постановлението от 13 октомври за предоставянето на допълнителни средства за разходи, свързани с финансирането на ДП РАО и решението на фонд „ Радиоактивни отпадъци” са предпоставка за завършването на структурирането на единната национална система по управление на радиоактивни отпадъци. Благодарение на допълнителните финансови средства и след като ДП РАО получи лиценза от агенцията ще започнат и реалните дейности по извеждане от експлоатация на спрените блокове в АЕЦ "Козлодуй".