Намаляването на раждаемостта открива нов етап в историята на човечеството, с по-голям контрол над нашата съдба.

За последните 200 години населението на света нарасна експлозивно. През 1850 г. то беше около 1 милиард, а сега вече е 7.3 милиарда, пише The Financial Times.

От началото на индустриалната революция, човечеството живее в тих ужас, че някъде в бъдещето светът ще бъде пренаселен и хората ще се борят отчаяно за оставащите ресурси, покосявани от глад, болести и войни, като божие наказание за човешкото безочие.

Демографската промяна може лесно да остане незабелязана, защото е доста бавна, но истината е, че стоим на прага на нов етап в историята.

Нови прогнози от ООН сочат, че само за няколко десетилетия, човешката популация ще се стабилизира и опасността от пренаселване на Земята ще бъде избегната.

Не става въпрос за край на нарастването на населението, но то ще се забавя. През 2050 г. броят на хората ще достигне 9.7 млрд., а през 2100 г., те ще са 11.2 млрд.

Дори краткосрочните прогнози показват драматичен спад на раждаемостта. Ако тенденцията се запази, а тези тенденции са винаги под съмнение, в края на века на Земята ще се раждат толкова хора, колкото умират.

Осемдесет и три държави, в които живее 46 на сто от населението на света, включително тези в Европа, в момента отчитат средна раждаемост около 2.1. Други 46% от хората живеят в страни, където раждаемостта намалява бързо.

Само в малка част от държавите, в които живее 9 на сто от населението, почти всичките в Африка, раждаемостта остава на прединдустриалните нива от 5-6 деца на една жена.

Но дори и в Африка раждаемостта започва да спада. След едно десетилетие, прогнозират от ООН, ще има само три страни с коефициент на раждаемост по-висок от 5. Това ще са Мали, Нигер и Сомалия.

Многото млади хора обаче ще направят Африка изключително примамливи пазар и производствен център. Така континентът е на път най-после да се справи с хроничната бедност.

Има няколко начина, по които този сценарий може да не се сбъдне. Той ще изисква значителни инвестиции в репродуктивно здраве и семейно планиране в най-бедните страни.

Спадът на раждаемостта може да се разглежда като доказателство, че най-динамичните дни на човечеството са отминали. Вероятно е така.

Но този процес отваря перспективата за нов етап в човешкото съществуване, в който хората ще могат по-добре да планират бъдещето си, а бедността най-после ще стане преодолим проблем.