Колкото повече развръзката на трилъра с БТК наближава, толкова повече държавата се застрахова, че ще получи нещо от подготвяната сделка за телекома. Как? С типичните за държавата средства: запор след запора.

От понеделник запорирани са и акциите на още едно дружество по веригата на собствеността на компанията - "Вива телеком България". Този път по линия на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, пише "Капитал Daily".

Видно от партидата на "Вива телеком България" в Търговския регистър, на 8 юни е вписан запор върху дружествени дялове в размер на малко над 108 млн. лв. от капитала му. Общо той е 251.8 млн. лв. Което означава, че запорът е върху малко над 43% от общия капитал - точно толкова, колкото беше и акционерното участие на Цветан Василев в БТК.

Запорът е наложен от Районния съд в София по молба на териториалното бюро на КОНПИ в Благоевград въз основа на обезпечителна заповед на Софийския градски съд по образувано изпълнително дело срещу InterV Investment - Люксембург. Искът е общо за 963 млн. лв.

С този иск на практика държавата преследва мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев и запорира участието му в БТК.

Понастоящем структурата на собствеността на БТК е такава, че компанията се притежава на 100% от "Вива телеком България", което пък е 100% собственост на InterV Investment - Люксембург. През още дружества нагоре в последното такова е разпределението между акционерите: Пиер Луврие чрез LIC33 държи малко повече от 43% (купи ги от Цветан Василев за 1 евро през март), руската ВТБ през лондонското си звено VTB Capital има малко над 33%, а остатъкът е на кредиторите на групата.

Държавата "слага ръка" върху БТК чрез последователни запори именно по тази верига.

Първо, НАП наложи запор върху акциите на самата БТК заради потенциално данъчно задължение на компанията майка "Вива телеком България" вследствие на течаща ревизия там.

После, по искане на българската прокуратура люксембургската наложи запор върху акциите на InterV с основание, което така и не беше обявено.

И сега частично блокирани са и акциите на "Вива телеком България". Причината най-вероятно е, че Цветан Василев е привлечен за обвиняем по делото за КТБ.

Според източник на "Капитал" причината за запора от комисията е, че тя е установила, че през последните 10 години приходите от акционерни участия, дивиденти и др. от данъчната му декларация се разминават със сумата от 963 млн. лв. с придобитите от Цветан Василев активи и участия и той няма как да докаже произход на средства за покупки на тази сума. Затова комисията за конфискация налага запор на акции, облигации, недвижими имоти и картини, за които има информация, че са собственост на Василев.

Причината държавата да подсилва до максимум позициите си в БТК е, че компанията в момента отново е за продажба, а изпълнителната власт държи да получи дял от парите, за да се компенсира частично за изхарченото заради затварянето на КТБ.