По молба на БНБ от 11 ноември е допусната обща възбрана и запор върху имуществото на КТБ. Постановено е и спиране на съдебните и арбитражните дела срещу имуществото на банката.

Вчера със свое определение съдът насрочи делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ за 24 ноември от 10.30 часа. За съдебното заседание, което ще се проведе при закрити врати, са призовани КТБ, БНБ, СГП и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

БГНЕС припомня, че до производството по несъстоятелност се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания. Още на следващия ден в СГС беше внесено от БНБ искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ.

След като банката бъде обявена в несъстоятелност и активите ѝ бъдат продадени, ще започне изплащането на депозитите, които не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете. Беше обявено, че гарантираните депозити ще започнат да се изплащат от 4 декември.