Индустрията на пенсионните фондове във Великобритания обясни защо печатането на пари ограбва пенсионерите и в този смисъл трябва да бъде прекратена. Марк Хайд-Харисън, който е председател на Националната асоциация на пенсионните фондове заяви пред медиите, че програмата на Bank of England за стимулиране на икономиката с $ 375 млрд. паунда е довела до дефицит от 90 млрд. паунда в пенсионните фондове.

 

Причината за това е, че подобни интервенции влияят директно на доходността по ценните книжа, в които пенсионните фондове инвестират. Освен това заради строгите ограничения в какво да инвестират, пенсионните фондове не разполагат с гъвкавост на мерките, които биха могли да използват, за да реагират бързо и да предотвратят подобни дефицити, от които ще пострадат пенсионно осигурените.

 

Интервенциите на централната банка по същество представляват изкупуване на определени видове държавни ценни книжа, което моментално се отразява върху цената им и доходността, която носят. Така се редуцира възвръщаемостта от инвестициите, направени от пенсионните фондове, като така те не са в състояние да гарантират очакваните от бъдещите пенсионери пенсионни плащания. Негативно е и влиянието върху спестовните продукти с по-дългосрочен хоризонт.

 

Според асоциацията на пенсионните фондове, за да се върне равновесието в системата, пенсионните фондове ще трябва да запълват дефицита с по 9 млрд. паунда годишно през следващите 10 години.

 

Така проведената монетарна политика от страна на Банк ъф Ингланд води до неравномерно разпределение на тежестта на печатането на пари върху поколенията. Най-засегнати от него са спестителите, по-възрастните хора и пенсионерите. Така например 50-годишните жители на страната не получиха никакви облекчения, които да им помогнат по-лесно да изплатят ипотечните си заеми, за разлика от по-младите кредитополучатели, които получиха по-изгодни заеми за жилище. Освен това същите тези хора ще трябва да понесат новината, че спестяванията им носят по-ниска доходност, която е допълнително изядена от повишената инфлация заради политиката по печатане на пари.

 

Така излиза, че количествените улеснения отново са били в услуга на богатите, докато по-бедните ще платят и тази сметка.