Смъртността от възпаление на апандисит в България е сред най-високите в Европейския съюз. Същото се отнася и за смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Това сочат данните от доклад на Световната банка, представени днес от постоянния представител ѝ представител в България Антъни Томпсън.

В същото време изключително висок е делът на доплащане от гражданите за здравни услуги, подчертава Томпсън, цитиран от БГНЕС.

Според доклада на Световната банка 4% от българските домакинства над линията на бедността падат под нея заради доплащания за здравни услуги.

Делът на гражданите, които доплащат за здравни услуги е скочил от 30% на 47% от 1998 г. насам.

Около 20% от хората с ниски доходи нямат достъп до медицински грижи, а между 6 и 12% от населението е извън обхвата на пътеките на Националната здравноосигурителна каса, сочат данните.

България отделя повече средства от БВП и инвестира повече в здравеопазване от сравними с нея държави, но липсва ефективност.

По-лоши от средните за ЕС, са и показателите по отношение на детската и майчина смъртност, както и очакваната продължителност на живота.

Световна банка отправя критики и за това, че в болниците влизат пациенти, които е било възможност да се лекуват извън тях.

"В 55% от болниците повече от една трета от пациентите са могли да бъдат лекувани амбулаторно", отчита Антъни Томпсън.

Той посочва, че първичната помощ е организирана по такъв начин, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациентите към болничната помощ - това намалява ефективността, увеличава цената и пречи на приемствеността при лечението.

При първичната медицинска помощ има тавани, поради което личните лекари имат стимул да пренасочват пациентите към болниците, където тавани няма, обяснява Томпсън.

От Световната банка посочват още, че различни части от системата отговарят за вземането на различни решения. Вземането на решения и отговорността не винаги съвпадат и за това няма достатъчно контрол на НЗОК върху променливите фактори на финансирането.

По отношение на лекарствата се оказва, че растат средствата в публичния сектор за плащания към болниците, а същевременно се увеличават и разходите на пациентите, тъй като се покачват нуждите за доплащане за медикаменти.

Според друг представен днес доклад на Европейската комисия, здравната система в България не осигурява равен достъп до здравеопазване. Много българи не плащат своите здравни вноски, а болниците поддържат твърде голяма леглова база.

Здравеопазването да се обвърже със социалните грижи, да се намалят случаите на хоспитализиране, тъй като те са много по-скъпи от амбулаторното лечение, препоръчват от Европейската комисия.