Йордан Цонев обясни защо ДПС не харесва проекта АЕЦ "Белене" - заради липсата на ясна финансова схема, има задължения за изкупуване на електроенергията за десетилетия напред.

 

България се нуждае от няколко сериозни големи инвестиционни проекта. Това каза председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси по време на среща на бизнеса с правителството, предаде БТА.

 

В условията на все още плаха инвестиционна агресивност и на външния, и на вътрешния бизнес е добре България да даде път на няколко големи инвестиционни проекта, а те са основно в областта на енергетиката, каза Цонев.

Ако можем да икономизираме политика, ще го правим всеки ден, но няма да допуснем политизация на икономиката, заяви Цонев. Той отбеляза, че ако един проект е добър за държавата, неутрален е към фиска, не води до договорни задължения за години наред по изкупуване на продукция, енергия, той ще бъде реализиран независимо от коя посока идва - Изток или Запад.

Ако не можем да диверсифицираме енергийните източници, ще диверсифицираме пътищата, по които получаваме енергия, каза Цонев. Той посочи, че в този случай не приема политизация - независимо откъде идва тя - от бизнеса, анализатори, политици, посолства.

ДПС подкрепя проекта за седми блока на АЕЦ "Козлодуй", защото там няма задължение за изкупуване на електроенергията, няма задължения на фиска и има ясна проектна схема. Засега, ако се промени, ще променим и отношението си, каза Цонев.

Ако и "Белене" се промени в посоката, за която говоря, можем да ревизираме отношението си, но на този етап няма такава промяна.