Европа се подготвя да забрани използването на два селскостопански пестицида, които според лабораторни изследвания водят до измиране на пчелите. В понеделник Европейската комисия гласува предложението, което бе подкрепено от 15 от 27-те страни-членки на Европейския съюз. Предстои вземане на окончателно решение, което да доведе до двугодишна забрана за използването на уличените като вредни за популацията на пчелите химикали.

 

Държавите, които подкрепят временната забрана за пестицидите, са Белгия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Германия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Словения, Испания и Швеция.

 

"Против" забраната гласуваха Австрия, Великобритания, Чехия, Унгария, Португалия, Румъния, Словакия.

 

Ирландия, Гърция, Литва и Финландия се въздържаха. Така гласуването не постигна необходимото мнозинство, което гарантира приемане на решението, но въпреки това от Брюксел убеждават, че са склонни да предприемат тази историческа мярка.

 

Сред държавите, които гласуваха с "Не" на забраната за използването на двата пестицида, бе Великобритания, която промени позицията си по темата с два основни аргумента. Първият е, че доказателствата, уличаващи двата никотинови пестицида в причиняване на висока смъртност при пчелите, не са солидни, а втората е, че забраната на широко използваните в момента препарати ще доведе до значителни загуби при фермерите във Великобритания, на които ще им се наложи да търсят по-скъпи заместители.

 

Освен това няма гаранции, че пестицидите, с които фермерите ще започнат да обработват културите, не нанасят също толкова голяма вреда на популацията на пчелите, от заклеймените в забраната препарати. Освен това забраната върху препаратите ще е само временна, което означава, че след изтичането на двугодишния мораториум фермерите отново ще посегнат към познатите им пестициди.

 

Те са производство на германския Bayer и на швейцарския Syngenta. Те се  използват за третиране на семената, както и за напръскване на почвата около насажденията, за да се отблъсват насекомите - вредители.

 

Лабораторните проучвания показват, че тези препарати убиват пчелите, които в същото време са от изключителна важност за растенията, тъй като ги опрашват, без което те няма как да дадат плод.

 

Според производителите на пестициди, причината за измирането на пчелите трябва да се търси другаде - в разпространението на болести сред популациите им, в загубата на хабитати и хранителни полета.

 

Копа Когека (Copa Cogeca), която представлява кооператив на европейските фермери, излезе през миналата седмица с изчисление, че налагането на мораториум върху използваните пестициди в селското стопанство в Европа ще доведе до загуба на € 2.8 млрд. за фермерите и € 2 млрд. за европейската икономика като цяло. Тези загуби се изчисляват на база на по-слабите добиви, които ще бъдат отчетени и на необходимостта от внос на храни извън Европа.