Икономиката на Европа беше ударена толкова силно от петте години на криза, че 1.6% ръст на брутния вътрешен продукт правят Германия да изглежда като бързо развиващ се пазар, а Испания може да се похвали, че е машина за създаване работни места с 23% безработица.

За инвеститорите в дълг изглежда това не е проблем.
Те искат от силно задлъжнелите Италия и Испания по-малко от 2% лихви за да им отпускат заеми с период от 10 години, купувайки техните облигации, при търсена доходност от над 7% в разгара на кризата. Икономическото доверие в еврозоната е на четиригодишен връх, пише Bloomberg.

На пръв поглед ситуацията изглежда отлична за бързо възстановяване и отблъскване на икономиката от дъното.

Реално обаче растежът, доколкото го има, се дължи на евтиния петрол, падането на курса на еврото и 60 милиарда, които всеки месец Европейската централна банка излива, за да стимулира кредитирането в еврозоната.

"Цикличното възстановяване, което виждаме в момента все още се дължи главно на по-слабото евро и по-ниските цени на енергията", посочва Карстен Бржески, главен икономист в ING Diba AG във Франкфурт. "Това не е достатъчно силен стимул, за да говорим за устойчив растеж и да забравим всички структурни и институционални проблеми."

Безработицата е 11.1% през юни, а за европейците под 25 години процентът е два пъти по-висок.

Европа е разделна. Испания може да служи като реклама за ефекта на политиките на строги икономии, но отчита безработица малко по-ниска от тази в Гърция, а подобната на СИРИЗА партия Подемос набира сили.

Международният валутен фонд е доста песимистичен в своето становище за перспективите пред еврозоната.

"Средносрочната прогноза е влошена от хронично слабо потребителско търсене, обезценяване на активи в балансите на банките и компаниите и ниска производствена активност, която ограничав заетостта и инвестициите", посочват от базирания във Вашингтон фонд.

Най-тревожна в прогнозата на МВФ е оценката, че потенциалът за икономически растеж на еврозоната е намалял до около 1 процент или наполовина на нивото отпреди кризата.

На практика европейската икономика продължава да се движи на две скорости – стабилен север, с център Германия и изоставащ юг.

Единствената северната страна с безработица над 10 на сто е Словакия, но тя пък е част от бившия съветски блок. В нито един от южните страни негативният показател не е по-нисък. А Франция се намира някъде по средата с безработица от 10.2%.

Някъде на юг е и Гърция, за която 71% от анализаторите, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че ще излезе от еврозоната догодина.

 

"Има умора от спасителни програми в активния център на еврозоната и умора от реформи и икономии в периферията," смята Нуриел Рубини. "Рискът е, че окулистките партии от дясно и от ляво, в Италия, в Испания, във Франция и в други части на валутния съюз могат да дойдат на власт."