Когато хакерската група Анонимъс атакува сайта на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа през миналата седмица, тя обясни, че го прави защото тя се е предала от борбата за защита на демократичните ценности след парламентарните избори в Украйна от октомври.

Тогава президентът Виткор Янукович и неговата партия потъпкаха част от извоюваните демократичните победи на Оранжевата революция и спечелиха съвсем малко превъзходство. Това накара Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа да отправи критика, в която директно обърна внимание на това, че "демократичният прогрес в Украйна изглежда потъпкан и се прави крачка назад". Но това очевидно не е било достатъчно силна позиция за Анонимните. Те винят европейската организация и за липсата на реакция във връзка с обученията, на които се подлага украинската полиция, за борба с хакерите.

Със своята атака, която доведе до разпространяването на секретни документи, анонимните хакери продължиха серията на политически инспирирани хакерски скандали в Украйна. Тази страна отдавна има особена репутация когато става въпрос за киберпрестъпления. Сега обаче имиджът й прераства в държава, в която освен киберпрестъпници, върлуват и политически хакери.

Американският специалист по киберпрестъпност Брайън Кребс коментира за изданието Kyiv Post, че Украйна е един от най-големите центрове на киберпрестъпността в света. Там е концентриран не само голяма част от престъпната мрежа, но и значителен поток от долари се стича към Украйна, според експерта.

Подобни са изводите и на други специализирани в борбата с хакерството организации. Те изтъкват, че страната е световен център за производство на зловреден софтуер и вируси, които се ползват за достъп до информацията в чужди компютри и компютърни системи.

В Украйна е много популярно свободното споделяне на файлове. След като властите затвориха торент портала за музика, филми и софтеур- Demonoid, Анонимъс удариха няколко официални сайта на институциите в страната. Тъй като атаката срещу Demonoid бе поискана от американското правителство, Анонимъс съзряха жест на подчинение и дори вършене на услуга от страна на украинското правителство към американците.

Специалистите в японската софтуерна компания Тренд Микро анализират, че поведението на киберпрестъпниците в Украйна могат да се обобщи като типично за посткомунистическите страни. Хакерите работят в малки групи, тясно сплотени са и атакуват обекти, от които могат да получат финансови облаги. В това те се различават от азиатските си "колеги", които се фокусират върху по-мащабни операции и вземат на мушка големи глобални организации и корпорации, от които крадат информация и я използват в създаването на собствена база от данни.

Двете групи хакери се различават и от гледна точка на използваните методи - източно азиатските хакери обикновено действат чрез стандартни програми, без да се притесняват, че ще бъдат разкрити. Източноевропейските хакери обаче са иновативни, създават уникални софтуерни програми, които се целят в трудни за проникване системи и надлежно прикриват следите си. Ето защо често произведенията им се наричат "яйца на Фаберже" в света на софтуера.

Колкото и да са находчиви, хакерите не успяват съвсем да се спасят от полицията. Преди две години петима украинци бяха арестувани от властите за участие в престъпна схема, въвлякла общо 60 души. Тя е използвала британски хостинг сайтове, за да краде пари от американския бизнес. По този начин са били изтеглени $ 70 млн.

В самата Украйна ресурсите на правителството да реагира своевременно на хакерските атаки са ограничени. В момента тази роля се изпълнява от индивидуални подразделения в компаниите, но те работят основно преследвайки собствения си корпоративен интерес. Така че докато институциите в Украйна остават слаби за киберпрестъпността, тя ще се чувства у дома си там. /Global Post