Международната агенция Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Райфайзенбанк /България/ от D+ на D-.

 

Освен това от агенцията намалиха както дългосрочния, така и краткосрочния рейтинг на банката за депозитите в левове и чуждестранна валута. Новите рейтинги имат стабилна перспектива, което означава, че не се очакват скорошни понижения.

 

В прессъобщението на Moody's се посочва, че намалението на рейтингите отразява предизвикателната външна среда, влошеното на качеството на активите на "Райфайзенбанк" и очакванията за задълбочаване на проблемите, свързани със секторите на строителството и недвижимите имоти, в които банката има сериозни позиции.

 

От агенцията виждат натиск върху рентабилността на Райфайзенбанк, идващ от високите изисквания за размера на провизиите в България и забавянето на ръста на кредитирането.

 

Очакванията на Moody's са, че слабите икономически перспективи пред българската икономика ще ограничат възможностите на банката да се стабилизира и да подобри своите качеството на своите активи, рентабилността си и финансовите си показатели.

 

В контекста на анемичен икономически растеж, високите експозиции в портфейла на Райфайзенбанк към секторите на строителството и недвижимите имоти, водят до рискове за баланса на кредитната институция в случаи на неплатежоспособност на големи корпоративни клиенти.

 

Към края на 2011 г. обезценените кредити са достигнали 15% от брутните кредитни активи на банката, главно заради просрочване на плащанията по задълженията на големи строителни компании.

 

От Moody's също така отбелязват, че рентабилността на Райфайзенбанк, остава под натиск, заради необходимостта от поддържане на солидни провизии.

 

Стабилната перспектива на рейтинга на Райфайзенбанк отразява силния франчайз на банката и равнищата на капитал и ликвидност. Освен това от агенцията отчитат, че българската банка е стратегически важна и добре интегрирана в рамките на Raiffeisen Bank International AG и при нужда вероятно ще получи необходимото външно финансиране.

 

Това решение на Moody's подлежи на сериозна критика, тъй като реално не отразява проблеми, свързани със самата банка, а по-скоро състоянието на българската банкова система.

 

В нея високите изисквания за капиталова адекватност на БНБ се сблъскват с високи нива на лошите и просрочени кредити. Наистина, нито една българска банка не е заплашена от неплатежоспособност, но затегнатото кредитиране създава риск за много компании.

 

А всяко просрочване на задължения от страна на бизнеса води до влошаване на кредитния портфейл на банките. Така се стига до една твърде странна ситуация на устойчив растеж на проблемите кредити, чиито дял от дълго време стои на нива над 20%.

 

В един момент те ще започнат да намаляват, тъй като бизнесът ще започне да се възстановява от кризата, но поради политиката на БНБ, спадът също ще е много бавен. А без засилване на кредитирането и икономиката ще се развива по-бавно.

 

Така консервативната политика на централната банка предотвратява сътресенията, но и растежа.

 

На този фон критиките към Райфайзенбанк важат за повечето банки в България и понижението на рейтинга не изглежда обективно.