Защо не бих си купил акции на UniCredit? През последните няколко дни цената на акциите на най-голямата италианска банка се срива и вчера достигна 2.2600 евро. Сериозно понижение от 6.58 евро на 27 декември.

 

Причината за поевтиняването? UniCredit SpA предложи на акционерите нова емисия права, която дава възможност за покупка на две акции за налична, при цена от 1.943 евро за всяка. Или да дадат по 3.886 евро, което беше с 43% по-малко от цената на затваряне на акциите им от предния ден.

 

А големите акули на пазара в момента са агресивни спрямо всичко европейско. Всяка слабост на финансова компания от Стария континент бива наказвана с незабавна атака.

 

Днес има изветсна възходяща корекция и дяловете на банката поскъпват рязко с около 3% , до 2.35 евро. Въпреки това пазарната стойност на книжата е с над 40% под имплицитната цена на акциите от новата емисия.

 

Тоест книжата на банката са евтини. Изглеждат като добра инвестиция и неслучайно поскъпват силно днес. Всъщност цената им е неоправдано ниска. Все пак става въпрос за най-голямата италианска банка. Тя е структурно важна за икономиката и финансовата система на страната и възможността за фалит е минимална.

 

В същото време евентуална държавна намеса за финансово подпомагане на UniCredit едва ли ще приеме формата на пряко придобиване на дялове, каквато беше политиката на спасяване на британските кредитори.

 

Начело на италианското правителство е Марио Монти, а той е известен с либералните си възгледи. По-скоро, ако се наложи да бъде спасявана, банката ще бъде подпомогната подобно на кредиторите в САЩ, с държавни гаранции и заеми под формата на конвертируеми облигации.

 

Още повече UniCredit е изключително рентабилна. Да за третото тримесечие на миналата година банката отчете загуба от 10.6 млрд. евро. Но това не беше оперативна загуба, а следствие от отписване на активи и преструктуриране на бизнеса. Път, който практически всички големи европейски банки трябва да изминат, защото финансовата криза и проблемите със суверенните дългове промениха изцяло конюнктурата на пазара.

 

Така че италианският гигант изглежда в добра изходна позиция за растеж. В същото време акциите на банката са евтини и изглеждат като отличен инвестиционен инструмент.

 

Тогава защо не бих си купил акции на UniCredit? Причината е реверсивният сплит извършен в края на миналата година. Тогава акционерният капитал беше укрупнен в съотношение 1 към 10. Така книжата поскъпнаха от 69.1 евроцента, до 6.58 евро.

 

Защо една банка, която очевидно ще се нуждае от допълнителен капитал, най-малкото, за да изпълни регулаторните изисквания за съотношение от 9% на основния капитал към активите, ще предприема реверсивен сплит? Отговорът е лесен - за да защити акционерите си.

 

Така при набирането на допълнителни средства техният дял няма да бъде разводнен, освен ако не откажат да участват. Изглежда от UniCredit очакват повечето от настоящите акционери да закупят опции и съответно акции от новата емисия за 7.5 млрд. евро.

 

В тази ситуация губещи ще се окажат дребните спекулативни играчи, примамени от евтините книжа на банката.

 

С увеличението на капитала цената на акциите ще се понижи, а вероятно ще има нови повишения. Дори и книжата да не поевтинеят, то със сигурност няма да поскъпнат много над днешните нива.

 

А настоящите големи акционери ще се върнат към положението отпреди сплита, като след стабилизирането на банката вероятно ще бъдат компенсирани с щедри дивиденти.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!