Стрес тестът от юли 2011 в ЕС установи, че дори при стресова и тежка ситуация, само 9 (от 91) големи банки в ЕС ще имат недостиг на капитал и този недостиг е минимален – само 2.5 милиарда евро (което е жълти стотинки при десетки трилиони евро банков сектор), коентира в "Блога за икономика", Георги Ангелов.

 

С други думи, смята той, според стрес теста проблем няма и няма да възникне дори при сериозни сътресения. Обаче, както и стрес теста от 2010 година, изводите звучат съмнително успокоителни.

 

През 2010 година всички ирландски банки минаха тогавашния стрес тест – което не им попречи да фалират само седмици по-късно. И не говорим за ликвидна криза, а за загуби и отрицателна стойност на капитала, точно това, което мери стрес тестът.

 

Иронично, но сега през 2011 отново Ирландия е добър бенчмарк за сравнение. Ирландия направи своя стрест тест месеци преди останалите страни в ЕС и установи капиталова дупка от 24 милиарда евро в банковата си система (въпреки десетките милиарди, които вече са налети в нея). 24 милиарда капиталов недостиг в малка Ирландия – и само 2.5 милиарда в 12-трилионната икономика на ЕС? Не звучи сериозно.

 

Проблем е не само недостатъчното наличие на "стрес" в стрес теста – но и ниските нива на капитал, които се изискват. 5% едва ли е достатъчно високо ниво на капитал, което да осигури спокойствие на банките в ЕС. За сравнение, в България средното ниво на капитал е около 15%.

 

За съжаление, противно на обещанията, общоевропейският стрес тест от 2011 отново се оказа евтин ПР. Всъщност, истински стрес тест на банковия си сектор направи само Ирландия, защото нямаше друга алтернатива и беше готова да реструктурира банковия сектор радикално (за съжаление, ЕС не позволи достатъчно радикален подход с прехвърляне на загуби върху облигационерите).