Защо някой ще иска да продаде символ на капитализма като Нюйоркската фондова борса? Защото въпреки славата му, той вече не печели много пари.

Немската Deutsche Boerse преговаря с
Euronext за сливане с NYSE, което ще създаде най-големият борсов оператор по приходи в света. Стойността на сделката се оценява на 10 млрд. долара, съобщава AP.

 

Американците държат на символиката и настояват NYSE да бъде на първо място в името на новата компания, но Deutsche Boerse, ще контролира 60 процента от борда на директорите.

А значението на
NYSE в сложната мрежа на фондовите пазар е вече до голяма степен символично.

Търговия сега се осъществява на компютри, които могат да се сравняват хиляди поръчки за секунда. Като цяло печалбата NYSE Euronext за последното тримесечие е 135 милиона щатски долара, което е спад с повече от 20% на годишна база. Пазарната капитализация на дружеството е намаляла с
44% през последните три години.

От 1792 г., когато 24 брокери се събират под вечно зелено мангрово дърво и поставят началото на фондовата търговия в Ню Йорк, NYSE се превръща все повече в символ.

 

NYSE Euronext прави само с три стотни от цента за всеки 100 изтъргувани акции, според анализатори. А появата на все повече платформи за търговия оказва силен натиск върху борсата. Средният брой на акциите, търгувани всеки ден на NYSE е намалял с една трета през последните три години. Много поръчки вече минават през една от повече от дузината електронни търговски платформи разпръснати из САЩ, които предлагат по-бързи услуги.

 

В тази система фактът, че една компания е листвана на Нюйоркската фондова борса има малко значение, тъй като акциите реално търгуват през сървъри, намиращи се, да речем, в склад в Ню Джърси или офис парк в Канзас Сити.

 

Новата обединена компания ще има по-голямо въздействие върху по-доходния пазар на деривативи и фючърси. Фючърсните контракти се търгуват по-малко от акциите и пазарът за тях е по-малко конкурентен. Таксите, събирани по тези сделки не стават жертва на конкуренцията, тъй сметките за търговия са собственост на клирингови къщи, които гарантират, че всички договори ще бъдат изпълнени.

 

Deutsche Boerse вече държи голяма част от европейския бизнес с фючърси. Придобиването, ще предостави на инвеститорите в германската компания дялово участие от 60% в новото предприятие и ще им даде контрола над фондовите борси в Лисабон, Париж, Амстердам, Брюксел, Ню Йорк и Франкфурт.