Инвеститорите не са купили достатъчно физическо злато, за да компенсират изходящите потоци от злато от борсово търгувани фондове през първото тримесечие, но като цяло активите на ETF, инвестиращи в ценния метал са нараснали през последните 12 месеца, благодарение най-вече на търсенето от Китай и Индия, показва последният доклад на Световния златен съвет.

Докладът помага да се хвърли светлина върху търсенето в периода точно преди срива на цените на златото през април.

През трите месеца от януари до март фючърсите на златото поевтиняха с близо 5%, а акциите на най-големия, инвестиращ в злато, борсово търгуван фонд в САЩ, SPDR Gold Trust паднаха с 4.7%.

През април фючърсите на златото се сринаха със 7.8%, а акциите на фонда поевтиняха със 7.6%.

"През първото тримесечие на тази година станахме свидетели на първото увеличение на търсенето на златни бижута на пазара в САЩ през последните седем години", коментира пред Джейсън Тусен, главен изпълнителен директор на World Gold Trust Services.

Общо търсенето на бижута скочи с 12% през първото тримесечие, в сравнение със същия период на миналата година, според WGC.

Китай е налице ръст с 19% в сектора, до рекордните 185 метрични тона.

В Индия е налице увеличение с 15%, а в САЩ с 6%, за първи път от 2005 г. насам.Спадът на цените на меатала вероятно ще засили тези тенденции.

Междувременно покупките на кюлчета и монети са се увеличили с 22% в Китай, с 52% в Индия, с 43% в САЩ, показват данните на WGC.

При централните банки, търсенето на злато за първите три месеца на тази година възлиза на 109 метрични тона, като остава над 100 тона за седмо поредно тримесечие.

В същото време покупките на метала в глобален мащаб са паднали с 19% спрямо предходното тримесечие, до 963 метрични тона.

Причината за спада е свиването на активите на ETF със 177 метрични тона. Те обаче нарастват с 2% на годишна база, до 2 514 тона.

На практика обаче бижутата и потреблението в технологичния сектор все още съставляват 81% от пазара.