Руската икономика се представи доста зле през 2013 г., като нейният растеж се забави до 1.3%, спрямо 3.4% през 2012 г.

 

Въпреки че има дебат по въпроса дали забавянето се дължи основно на вътрешни или на външни причини, дори руските власти сега признават, че проблемите на икономиката най-вече се дължат на недостатъци в модела на растеж и основно на ограничени инвестиции. Въпреки това Москва официално продължава да обвинява за случващото се еврозоната, Федералния резерв на САЩ, Wall Street и кой ли не още, пише Forbes.

 

Но проблемите на Русия не са локални. Истината е, че целият региона на Източна Европа отчита забавяне на темповете на икономически растеж. В някои страни то е дори по-силно, отколкото в Русия.

 

Още по-интересно е, че нивата на растеж в региона не са лоши, но са определено по-лоши, отколкото през 2012 година. Икономическото развитие се забавя не само в Русия, но и в Чешката република, България, Естония, Полша и Словакия.

 

Ако руската икономика се забавяше, докато другите регионални икономики се ускоряваха, причините очевидно щяха да уникални само за Русия.

 

Може би нейната непрозрачна политическа система, или корупцията, която е все по- широко разпространена в някои важни икономически сектори като строителството.

 

Но проблемът обхваща и държави с далеч по-открити, прозрачни, пазарни икономики. Естония например отдавна е любимка на реформаторите на свободния пазар. Нейната икономика обаче се представи слабо през 2013 г., както направиха и Полша и Словакия.

 

Ако трябва да търсим най-очевидното обяснение, изглежда сме свидетели на икономическите ефекти от спада на раждаемостта в региона след падането на комунизма.

 

И ако това обяснение е вярно, то бавният растеж в региона ще продължи, докато демографските тенденции не се обърнат, което може да не стане никога.