Канцлерът Меркел не отстъпва от миграционната си политика. Другите правителствени шефове объркано или гневно клатят глава. Европейската идея я няма. Време е да се простим с амбициозните политически мечти.

ЕС се провали като политическа общност, пише в коментар за радио Deutschlandradio германският публицист Ханс фон Трота. Казано директно - Европа e не само на ръба, тя се съсипа сама. За да няма никакви недоразумения, трябва да кажем, че Европа беше най-красивата идея на разкъсвания от войни 20-и век. Без търговски обединената Европа, много бързо тук отново щеше да има война. Слава богу, търговията функционира. Но политическото единство в Европа е по-далеч от всякога. А от това лято насам знаем, че то е чиста проба фикция.

А имаше надежди. ЕС не искаше обединението на Германия, но го гласува. И това не беше малко постижение. ЕС спомогна за източното разширяване на НАТО, без да дразни Русия. И това беше вероятно най-големият дипломатически успех. Но т. нар. ЕС не можа да преживее собственото си източно разширяване като политическа идея. Отдавна подозирахме това. Но сега вече то явно Къде бяха европейските дипломати, когато ставаше дума да бъде умиротворена Украйна и въпреки това да бъде продължен диалогът с Москва? Те посветиха цялата си административна енергия и политически потенциал на вътрешната проблематика. Но защото бяхме зле информирани за Украйна, пък и заради тъй деликатния валутен въпрос, ние си мълчахме с надеждата, че този недостоен спектакъл все някога ще свърши.

 

Може би някой в ЕС дори ще си спомни, че тази идея, която все още някои смятат за институция, получи Нобеловата награда за мир. Изведнъж в медиите обаче се появиха заглавия от рода на: "Край на Шенген", "Граничните контроли между Германия и Австрия са въведени отново", "Външните граници на ЕС ще бъдат подсигурени с огради", " 19 (словом деветнадесет) бежанци ще бъдат транспортирани със самолет от Италия в Швеция в присъствието на правителствени представители и много журналисти", "Зеехофер подава жалба до конституционния съд срещу Меркел" ...

И всичко това само защото в света се случи нещо, което мнозина отдавна предвиждаха. Това беше логичното следствие от международното действие -или по-точно бездействие. Хората от кризисните огнища тръгнаха към Европа. И накъде другаде да тръгнат? Да оставим Хорст Зеехофер настрана. За него в Брюксел има "Комисия на регионите" и след една година можем спокойно да му предложим пенсия на 67 години. А сега, сериозно. Ако има една обща задача за едно пространство, което претендира да има общи ценности и общи граници, то тя е приемането, хуманното отношение, справедливото разпределяне и интегриране на жертвите на хуманитарната кризисна ситуация. И един съюз между държави, който в мирни времена не може да създаде никаква структура и не може цивилизовано да реши общата задача, не може да бъде вземан насериозно като институция. Такъв съюз не е никаква институция.

Очевидно в Европа не е възможен политически съюз. Опитвахме се да го създаваме дълги години. Резултатът, меко казано, е срамен. Премахнете политическите европейски администрации и вложете парите от тях във вътрешноевропейското насърчаване на търговията. При това добре интегрираните бежанци могат да бъдат особено полезни в това отношение.

Както казахме - в Европа няма война. И това е постижение. Но освен с него, в този съюз май няма с какво друго да се похвалим. И това е тъжно. /Deutsche Welle/