Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor`s намали оценката си за България, не заради Корпоративна търговска банка, а защото очаква влошаване на фискалната позиция на българската държава, съчетано със стагнация на икономиката и спад на инвестициите

Standard&Poor`s понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от `BBB-/A-3` на `BB+/B` със стабилна перспектива.

Рейтинговата агенция посочва като основна причина за решението си влошаването на фискалната позиция на българската държава, което в известна степен е свързано и с кризата в банковия сектор през миналото лято, и с решението за отнемане на лиценза на КТБ.

От агенцията изтъкват като проблеми дефлацията, слабия икономически растеж и свиването на инвестициите в страната.

Стабилната перспектива отразява сравнително ниското ниво на задлъжнялост на публичния сектор, което донякъде компенсира рисковете във финансовия сектор.

"Устойчивата дефлация и големия дял на просрочени задължения на частния сектор представляват бъдещи рискове за растежа, финансовата стабилност, както и за бюджетните показатели". Ето защо българският дълг според Standard&Poor’s вече не е в инвестиционната скала. С други думи той е оценен като твърде рисков или “junk“ – боклук, за инвеститорите.

От агенцията посочват, че има възможност за повишаване на кредитния рейтинг на България, в случай че бъдат ефективно решени слабостите на надзорната дейност в банковия сектор, повиши се потенциала за икономически растеж на страната, бъдат привлечени повече преки чуждестранни инвестиции в търговския сектор, или ако икономиката на България нараства по-бързо от очакванията, така че фискалната консолидация да приключи по-скоро.

Оценката на ситуацията в България, дадена от Standard&Poor`s, до голяма степен съвпада с последната прогноза за българската икономика, направена от Европейската комисия.

В Брюксел очакват силно забавяне на икономическия растеж, увеличаване на бюджетния дефицит, спад на заетостта и скок на брутния външен дълг през 2015 г.

Пазарите веднага реагираха на понижената на оценка на Standard&Poor`s, като търсената от инвеститорите доходност за българските облигации с 10-годишен падеж, деноминирани в евро, нарасна с 14 базисни пункта, до 2.817%, което е най-високото ниво от 21 ноември насам.