Трябва да се радваме на предоговарянето на условията с американските централи. Това е нещо много симптоматично. С това подписване не е толкова важно, че се икономисват 1 млрд. лв. до края на периода, но по-важната новина е, че американските централи ще получат своите 700 милиона лв., които НЕК дължи, а от тях веднага около 300 милиона ще отидат в мините.

Тоест започва се процедура на постепенно ликвидиране на взаимната задлъжнялост в енергетиката. Това е изключително полезно, коментира пред БНР, енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него обаче предстоят сложни преговори с производителите на електроенергия от ВЕИ, поради което очакванията, че сметката на НЕК ще се "занули", засега са прекалено оптимистични.

Инфраструктурата на "Южен поток" в цялата европейска територия практически е била кредитирана от "Газпром", която в момента не е в добро финансово състояние, коментира Тасев друг ключов въпрос в енергетиката.

Друга грешка на Путин е, че ако газопроводът беше минал през България, Русия все пак можеше, спазвайки правилата на Третия енергиен пакет, да не допусне никой до тръбата.

В Турция ситуацията е различна и излиза нов играч – Иран. Техеран има възможност да стане голяма сила на газовия пазар, прогнозира Тасев.