От Асоциацията на туристическите агенции в Турция (TURSAB) призоваха за отказване от услугата "ол инклузив" в условия на все по-ниските приходи на туристическата индустрия. Но кое налага това решение?

Инициатива е направена от ръководителя на Асоциацията Башаран Улусой. Той обосновава решението по следния начин: 

"Тази система е привлекателна за по-бедните пътници, за посетители със семейства. Тези хотели не могат да повишат цените, въпреки че разходите им се увеличават от година на година. Ние трябва постепенно да намалим броя на хотелите, работещи по тази система", казва Улусой в интервю за Анадолската информационна агенция.

Според него хотелите в Турция предлагат услуги на високо ниво, но на под-стъпни цени, в сравнение с европейските. Той апелира и за увеличаване усилията за диверсификация на турския туризъм, така че той да бъде целогодишен. В момента туристите посещават страната предимно през пролетните и летните месеци. 

Представителите на туристическия сектор вече са представили доклад с идеи за това, как може да се подобри имиджът на страната и да се съживи бизнесът.

По-рано министърът на културата и туризма Махир Юнал каза, че Турция трябва да прекрати работа с концепцията "ол инклузив".

Ръководителят на Федерацията на хотелиерите в Турция Осман Айък през декември коментира, че Турция не смята да се отказва от тази система, а ще направи определени промени в концепцията й.

По-рано от Министерството на културата и туризма на Турция заявиха, че през април, страната преживя най-високото ниво на спад в туристическия трафик от 1999 г. насам. Най-значително е намалял броят на туристите от Русия - 79,3% (от 150 хиляди до 31 хиляди души).