До часове ще стане ясно колко успешна е мисията на гръцкия премиер да измоли две години отсрочка за реформите в страната му от двете най-силни държави в Европа - Германия и Франция. Предварителната информация, че Атина се готви да отправи такова искане към онези, от чието благоразположение зависи, за да не фалира, изтече още преди седмица и веднага повдигна въпроса, колко още ще струва това отлагане на европейските данъкоплатци. Ако Гърция не направи допълнителните усилия по затягане на финансовата дисциплина сега, то тя няма как да изпълни обещаните от нея цели за свиване на бюджетния дефицит и намаляване на дълговете. Тези ангажименти тя пое когато слагаше подписа си под двата спасителни плана за над € 240 млрд.

За помощниците на Гърция всеки месец отсрочка означава нови парични траншове, които трябва да бъдат заделяни и изпращани към Атина, ново удължаване на агонията и на опасността от разпространение на кризата и в други кътчета от съюза.

По повод на гръцките молби за отсрочка канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия и Франция ще продължат да оказват натиск върху Атина за изпълняване на реформите в сроковете, договорени при отпускането на финансовата помощ, съобщава агенция Блумбърг. Това се случва след турнето на гръцкия премиер Антонис Самарас в Берлин и Париж, с което той се опитва да измоли две години отсрочка за болезнените реформи в затъналата в дългове държава.

Германия настоява, че в този решителен момент е важно да се изпрати сигнал към пазарите, който казва, че страните в този процес стоят твърдо зад поетите задължения. Европейската комисия, Европейската централна банка и международния валутен фонд стриктно изпълняват онова, което са обещали. Сега е ред и на Гърция.

Вчера стана ясно, че германците вече се подготвят за сценарий, при който Гърция напуска еврозоната. Работна група, начело с финансовия министър на страната Волфганг Шойбле, се е заела да изчисли колко точно ще струва на немския бюджет евентуалното напускане на Гърция. В допълнение на това, Волкъл Кудер, лидер на Християн демократическата партия в Германия посочи в интервю за телевизия ZDF, че напускането на Гърция не би било проблем за еврото, тъй като има буфери, които могат да възпрат разпространение на кризата при едно такова събитие.

За гръцкия премиер говоренето по подобни сценарии, в които Гърция бива изгонена от монетарния съюз, са опасни спекулации, от които нито Гърция, нито Европа има изгода. В интервютата, които дава за германската преса през тази седмица, Самарас повтаря, че ефекта на доминото може много бързо и неспасяемо да застигне и държави в сърцето на еврозоната.

В опита си да убеди света, че Гърция прави възможното, за да изпълни ангажиментите си към кредиторите, Самарас каза пред френския Le Monde, че правителството му може да пристъпи към разпродажбата на острови, ако това не застраши националната сигурност. Някои от островите могат да бъдат използвани за търговски цели.

Идеята гръцки острови да бъдат извадени на масата за приватизация съвсем не е нова. Още Георгиос Папандреу говореше за нея, но администрацията така и не се размърда да включи такива обекти в приватизационната програма за тази година, което не е изненада, имайки предвид сантименталността на гърците към земята. През тази година от продажба на държавни активи в бюджета на Гърция би трябвало да влязат € 50 млрд. До тук са набрани едва € 1.8 млрд. Средствата за необходими, тъй като парите, отпускани по линия на спасителните фондове, не са достатъчни за покриване на 100% от дължимите суми към кредитори. Гърция няма от къде другаде да намери средствата, освен от продажба на активи и икономии от държавния бюджет.

Мнението на френския президент Франсоа Оланд по темата за двете години отсрочка за Гърция за сега е по-меко от това на Меркел. Той декларира желание Гърция да остане в еврозоната, но настоява, че това е въпрос на усилия, които страната трябва да положи, за да изпълни условията, които са й поставени.

Институциите в Брюксел също са в трескаво очакване от развръзката по въпроса за отсрочката. Настроенията обаче са по-скоро песимистични. Президентът на еврогрупата Жан - Клод Юнкер бе цитиран да казва, че ако всички са настроени за изход на Гърция от еврозоната, то това неминуемо ще се случи.