Euler Hermes, най-големият застраховател на търговски кредити в света, заяви, че вече няма да покрива рисковете по товарите за Гърция, заради нарастващата опасност страната да излезе от еврозоната, събитие, което може да доведе до неплатежоспособност на гръцките компании.

 

Същото е направил и Coface – третата по големина в света компания за застраховане на търговски кредити.

 

"Euler Hermes реши за неопределен период от време да не застрахова товарите за Гърция", заяви пред Reuters говорител на компанията, в която мажоритарен собственик е германската група Allianz. "Досегашните договори ще бъдат изпълнени, но повече няма да се ангажираме с нов бизнес с Гърция".

Излизане на Гърция от еврозоната ще принуди вносителите да преминат към драхма, която вероятно ще се обезцени с над 60% спрямо еврото, и това ще затрудни плащанията към доставчиците, които на свои ред ще поискат обезщетения от застрахователните компании.

Повечето търговски операции в рамките на ЕС и еврозоната не се застраховат - според неофициални данни от индустрията това правят около 15% от британските и 25% от германските износители, пише Reuters.

По данни на МВФ през миналата година Гърция е внесла стоки за 45.6 млрд. евро и е изнесла да 20.2 млрд.

Заради кризата бързо намалява вътрешното търсене в Гърция, над 20% от магазините за вносни стоки са затворили и вече се усеща недостиг.

От една страна рискът Гърция да излезе от еврозоната кара все повече компании да застраховат търговските кредити за доставките към страната. Така отказът на водещи застрахователно компании да покриват рисковете по гръцкия внос, ще накара търговците да търсят алтернативни застрахователи и ще повиши цената и ще намали търсенето на вносните стоки.

Процес, който може да доведе до финансови затруднения много от гръцките търговски компании и да задълбочи рецесията в страната.

Застрахователите на търговски кредити бяха критикувани за действията си при кризата от 2008 г., когато внезапно спряха да покриват търговските рискове, и така прекъснаха веригите за доставки и принудиха няколко европейски правителства да използват схеми за държавно застраховане.