Застрахователните брокери са получили комисиони в размер на 171.655 млн. лв. през 2010 година показват данните на Комисията за финансов надзор.

Особено активни посредниците са били в автомобилното застраховане, Гражданската отговорност и покриването на щети от пожар и природни бедствия. Ако се погледне обаче в кои направления са работили чуждите компании, които са ползвали посредничеството им за работа на местния пазар, прави впечатление, че сферите на дейност са застраховките от бедствия, от финансови загуби и други злополуки.

От 736.703 млн. лв. премиен приход на застрахователите за 2010 година, 42.662 млн. лв. са в полза на застрахователи от други държави. По-значителната част от прихода остава у българските компании в бранша.

През 2010 година 42.5 % от реализираният премиен приход чрез застрахователни брокери в полза на застрахователи от други държави е за застрахователи от Франция и 29% за застрахователи от Великобритания.

В сравнение с 2009 година премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери, нараства с 1.1 %, като в общото застраховане е отчетен ръст от 0.6 %, съответно в животозастраховането от 8.2 %, показват още данните на КФН.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!