В планинските курорти хотелиери и туристи се молят за сняг и с трепет четат всяка прогноза за времето. Надеждите им са отправени към края на месеца, когато според метеоролозите времето ще захладнее и в ски курортите ще има истинска снежна покривка.

 

Затишие по планинските курорти има в момента след еуфорията от коледните и новогодишните празници, които продължиха до средата на януари. Руснаци, сърби и македонци посрещнаха по стар стил Коледа на 7 януари, а за братушките Старый Новый год продължава да е тачен празник. Освен това до 12-и този месец беше зимната ваканция в Русия и много семейства с деца се прибраха за началото на новия срок.

 

Веднага след празниците се усети отдръпването на скиорите потвърдиха туроператори. Пазарите Last Minute са реагирали мигновено на климатичните промени у нас. Има сериозен спад на записванията в Македония, Сърбия, Гърция и в Русия, съобщи за „Монитор” Байко Байков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Това са пазари, които традиционно реагират в последния момент и следят внимателно условията за ски ваканция, а сега за всички е ясно, че няма достатъчно сняг. Въпреки това той е категоричен, че все още е твърде рано да се даде крайна оценка за сезона.

 

Руският пазар не е показал потенциала си защото гостите от тази дестинация и при минимално подобрение на условията за каране ще дойдат у нас, убеден е експертът. Изключително голям наплив на гръцки туристи е имало по зимните ни курорти по празниците, но сега са намалели посещенията от Северна Гърция.

 

Руснаци, украинци, гърци, румънци и англичани са основните гости в момента в Банско, съобщи Марияна Спасова, шеф на туристическа асоциация в града. Тук, както и по морето руснаците се очертават като едни от най-желаните туристи.