Затварянето на инсталацията за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти на "Монтюпе" край Русе ще се пломбира принудително. Това съобщиха от районната екоинспекция. Процедурата ще се изпълни със съдействието на областния управител Стефко Бурджиев днес, а ако заводът откаже достъп на екоинспекторите, ще бъде повикана полицията, обясниха от екоинспекцията, пише "Труд".

"Представители на „Монтюпе" отказват да приемат официално заповедта за спиране на част от производството", каза директорът на Районната инспекция по опазване на околната среда Лилия Атанасова. Административната мярка обаче ще се приложи и ще важи дотогава, докато дейността на дружеството не започне да съответства на изискванията на комплексното разрешително, издадено преди време от екоминистерството.

"Заповедта може да се обжалва в двуседмичен срок пред министъра на околната среда и водите или пред Административния съд в Русе. Но съгласно Администативно-процесуалния кодекс обжалването не спира изпълнението й", поясни Атанасова.

Вчера в дунавския град се понесе слух, че за затварянето ще идва и екоминистър Ивелина Василева. От министерството обаче казаха пред „Труд”, че такова посещение не е предвидено в програмата й.

До принудителната мярка се стигна след залповото обгазяване на Русе на 14 и 15 септември т.г.