Зеленчуците, които се предлагат по пазарите у нас, не са пресни и са пред разваляне. Това заяви Георги Камбуров, секретар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, цитиран от БГНЕС. 

"Преди два дни 15 ТИР-а с гръцки краставици и домати, вероятно и с цитруси, са пристигнали на тържището в Първенец. Хората там са започнали веднага да ги разтоварват и обработват, защото са престояли твърде дълго време на българо-гръцката граница", обясни той.

По думите му една част от тази продукция е в много лошо състояние. Останалата вероятно ще може да бъде продадена, макар че търговският й вид е твърде непривлекателен.

"В момента на пазарите няма изобщо български домати, тъй като все още не сме започнали да ги берем", подчерта Камбуров. Той обясни още, че помощта за зеленчукопроизводството бе намалена с 66,6% и секторът не може да бъде изправен на крака. 

"Нищо по-специално не сме искали - само равноправна подкрепа като за другите сектори. Нямаше реакция, нищо не последва от нашите предупреждения, затова и производството ни е проблемно и се бави. Ето защо няма в момента и български домати", добави Камбуров. 

Заради компрометираната продукция от Гърция той очаква от Турция да ни залеят със зеленчуци, особено – с домати, защото "пазарът празно място не търпи". 

"Щом българите не сме на пазара – веднага ще се намерят търговци, които да запълнят тази отворена ниша", с тъга призна Камбуров.