Силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разлюля България тази нощ. Трусът е регистриран малко след 3.00 ч. след полунощ, на 10 км запад - югозапад от Перник, в района на Рударци. Епицентърът е бил с дълбочина 10 км в земната кора, съобщи Европейският сеизмологичен център.

 

Няма данни за сериозно пострадали хора. Десетки граждани с високо кръвно са постъпили към 5 часа в "Пирогов". В болницата в Перник е приета възрастна жена с инсулт и още много други с порезни рани.

 

Нанесени са материални щети в районите, където бе усетен най-силно трусът - Перник, София, Радомир и Рударци има паднали мазилки, комини, скъсани електрически кабели и напукани стени. Евакуирани са жителите на 19-етажен блок в столицата, пострдал при труса.

 

Силното земетресение бе последвано от серия вторични трусове, най-силният от тях бе регистриран в 4.31 ч. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер. Около 05.15 ч. последва нов силен вторичен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер.

 

Кризисният щаб, който беше сформиран незабавно след силния трус от изминалата нощ, в Перник реши в общината да бъде обявено бедствено положение. Щабът ще заседава на всеки 3 часа за оценка на обстановката и предприемане на нови действия, ако такива се налагат.

 

Земетресението е усетено много силно в Перник, съобщи кореспондентът на Дарик Ели Ташева.

 

Много от хората там са напуснали домовете си. Част от тях са се приютили в личните си автомобили, други са се отправили панически с колите си към изходите на града. Според кмета на града Росица Янакиева няма информация за сериозно пострадали хора или нанесени сериозни материални щети.

 

Властите са проверили подаден сигнал, че стената на язовир Студена се е пропукала, но са установили, че няма проблеми с нея. Язовир Студена се намира на около 10 километра югозападно от Перник.

 

Кметът на Рударци Богдан Богданов заяви за Дарик, че няма пострадали хора след силния трус и последвалите вторични земетресения, но има много материални щети. "Усетихме три сериозни труса. Има много материални щети, разрушени комини, напукани сгради, паднали бани, скъсани водопроводи по къщите", добави Богданов.

 

Няколко паднали комини, мазилки и напукани стени има основно в центъра на София, съобщи за Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя успокои, че има екипи на място и към момента данните са за по-леки щети в града. Към момента няма данни за сериозни разрушения, няма данни за жертви, каза още Фандъкова. След първия силен трус е имало спиране на тока в някои от кварталите на столицата за кратко. Данните от експлоатационните дружества са, че няма причина за притеснения, успокои кметът.

 

Влади Калинов от дирекцията Контрол по строителството също потвърди информацията, че няма данни за тежки щети по сградите. Има пукнатини по високите сгради, но конструкциите на сградите са добре, успокои той.

 

Всички живеещи в блок 231 в столичния квартал „Борово" са евакуирани и не се допускат до блока, тъй като има проблем с 19-етажната сграда, това събощи в ефира на Дарик директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той добави, че преди да приключи огледа, никой няма да бъде допуснат в сградата.

 

Николай Милошев от геофизичния институт към БАН подчерта, че многобройните вторични трусове са белег за това, че огнището затихва и "нещата си идват на мястото". Милошев поясни, че земетресенията у нас нямат връзка с тези в Италия - единственото общо е, че тези на Ботуша са се случили преди два дни, а сега се случват у нас, категоричен беше Милошев. На въпрос дали районите Радомир и Перник са сеизмични, Милошев отговори: "Да, сеизмично активен е този район, но повече от 100 години той не е имал земетресение. Най-силното проявление там е било 4,9 по Рихтер - и то, връщайки се 100 години назад. "Инфраструктура, язовири, всичко е нормално. Няма срутени къщи, има паднали мазилки, напукани стени, но това е нормално", смята Милошев.

 

Земетресението е усетено и в цяла България, както и в съседните държави - в град Ниш, Сърбия, и в западната ни съседка Република Македония.