Цената на земята в Добричко се върна на пиковите нива отпреди няколко години и дори в някои райони отбелязва нови върхове, информира БТА на база сведения от брокери на недвижимости.

Купувачи броят по 700 – 1 000 лева за декар при средно 500-600 лева през 2008 – 2009 година, посочва председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова. Собственици обаче вече искат по 1 500 – 2 000 лева за декар, за да се разделят с наследството си.

 

По думите на Тодорова обработваемата земя в региона никога не е била толкова скъпа. Има голямо търсене, а предлагането е малко. Ако продавачът се съгласи, нивата може да бъде продадена много бързо – само за три до пет дни се подготвят документите в поземлената комисия, казва председателят на браншовата организация.

Най-скъпо вървят парцелите край Балчик, където през миналата стопанска година земеделски кооперации дадоха ренти по 100 – 112 лева за декар. Само за няколко месеца с 20 на сто скочи цената на чернозема и край Генерал Тошево, в близките до Добрич села Стефаново, Славеево, Пчелино.

 

Хората, които имат спестени пари, все по-често купуват ниви вместо апартаменти, защото доходността от такива сделки е гарантирана. Купувачите първо питат каква рента се плаща в района, а изгодната схема е инвестицията да се върне за 10 – 12 години само от ренти, пояснява шефът на регионалното сдружение.

 

Ако тази есен и реколтата от слънчоглед и царевица е добра и рентите са високи, предложенията за продажби на ниви ще намалеят, прогнозират брокери.


Земята в Добричко се окрупни и има изключително малко парцели за продажба, описва конюнктурата на пазара управител на една от големите агенции за недвижими имоти в региона. Най-често се предлагат парчета по 10 до 50 – 60 декара, които за мащабите на земеделските структури в региона са твърде малки. Най-търсени са парцелите по 150-300 декара. Повишеното търсене качва и цената.

 

От зимата обработваемата земя в областта е поскъпнала с 30 на сто, а в отделни землища и с повече. Според специалиста, най-скъпите полета вървят по 700 – 1 200 лева за декар край Балчик и Каварна. Според брокери цените на най-евтините маломерни парчета вече не падат под 400 – 500 лева за декар.

 

Пазарът на земя се спъва заради дългосрочните договори, които собственици на ниви често са принудени да сключват с арендатори. Контрактите масово се подписват за по десет години и обикновено с анекс автоматично се продължават за още толкова. Подобни договори стават "крепостни" за собствениците на земя и такава практика е порочна. Дългосрочните обвързаности подбиват цената на земята, тъй като в тях се предвиждат неустойки.

 

Всеки арендатор е склонен да купува земята, която собствениците предлагат, и дори сме изнудвани да сключваме сделки, контрира от другата стана председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов. По думите му арендаторите предлагат много по-добри цени от земеделските фондове. Пазарът на земя не е активен не заради арендните договори, а заради високите цени, които достигнаха 700-1 200 лева за декар.

 

Всеки изчаква да разбере дали цените ще се стабилизират или ще тръгнат още нагоре, смята председателят на браншовата организация. Той добавя, че добивите от основните култури в региона тази година са почти като миналото лято и вероятно и рентите средно по 50-60 лева за декар ще се запазят. Но има и вариант изкупните цени на селскостопанската продукция се повишат, което значително ще промени ситуацията.