Изпращането на жалби към авиокомпаниите се оказва мисия невъзможна за пътниците. Това е и най-честото оплакване от началото на годината към Европейския потребителски център, алармираха от него.

„Част от авиокомпаниите не са посочили координати, други приемат жалби само по факса, а отговорите идват чак след 60 дни. Трудности с комуникацията имат не само пътниците, но и ние“, каза Игнат Асенов, директор на центъра, при откриването на бюро за приемане на жалби на територията на летище София вчера.

По думите на Асенов от началото на годината досега са подадени 990 жалби, като 31% са свързани с въздушния транспорт. Едва 40% от оплакалите се пасажери са получили удовлетворителна реакция от компаниите.

Комисията за защита на потребителите, към която е центърът, няма право да глобява авиопревозвачите. Това може да прави Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Тя обаче рядко го прави, коментира Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Жалбите на пътниците са свързани с отлагане на полети, загубен багаж, отменени пътувания.

В новото бюро на летището пътниците освен да се оплачат ще могат да получат повече информация, свързана с правата им като пасажери. Например, ако полетът се забави повече от два часа, пасажерите имат право на безплатно телефонно обаждане, вода и храна.

Ако забавянето е повече от три часа, авиокомпаниите дължат обезщетение от 250 до 600 евро в зависимост от разстоянието. При над 5 часа забавяне имате право да поискате парите си за билета обратно. Правилата за обезщетения не важат при природни бедствия.