Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ, Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012

 Грозобер 2011 – в Топ 3 на десетилетието. Така директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев описа тазгодишната реколта в предаването „Агросвят” по Дарик. Защо е толкова добра реколтата и кои традиционни винарски държави искат да закупят българско грозде ще научим от интервюто на Александра Гинева с инж. Коев.

Като качество реколтата ще бъде в Топ 3 за последните десет години, като количество – очаквам винарските предприятия да приемат и обработят около 170 000 тона грозде. Общо взето, ситуацията е много добра от гледна точка на търсене, предлагане и сделки на винопроизводителите. Имаме и чуждестранни фирми, които дойдоха да купят нашата продукция, така че кампанията върви спокойно, без напрежение, даже в бързи темпове се развива сега гроздоберът.

На какво се дължи големият интерес на чужди винопроизводители, които имат традиции и в отглеждането на грозде, към българската продукция, дори от Италия има интерес? Станахме ли по-конкурентоспособни?

Ние сме конкуренти с италианците, не само с тях – с Испания и Франция. Те наблюдават какво се случва в двора на конкурентите и тези нови европейски програми за лозарството и винарството дадоха възможност много нови масиви да бъдат изградени в България, да се произведе от тях много качествено грозде и в един момент на базата на договорите, които са сключили италианците, те прецениха, че нашата продукция е с много добро качество, с много висока захарност и цените ги удовлетворяват, след като идват тук и обявяват много по-високи цени, за да могат да вземат повече продукция, говоря основно за бялото грозде, което основно приключи като кампания. Те не са прекупвачи, това са предприятия, които се занимават единствено и само с производство. Голяма част от тяхната продукция се реализира и в САЩ.

Т.е. навлизаме и в САЩ, не само в традиционните пазари като Русия?

Абсолютно да. Имаме и фирми от Чехия, които изкупуват от Южна България наша продукция, и от Словакия, и от Словения и тук говоря и за червено грозде. Гръцки фирми също купуват доста от Южна България, така че оценено е по качество българското грозде. Тази година реколтата е добра и като количество. Тази година ще бъде интересно на пазара на грозде.

Инж. Коев, имате ли прогнози за планиран износ?

До шестмесечието имаме 21 млн. реализирани на външния пазар. Моите прогнози са, че тази година ще имаме 10 % ръст в сравнение с миналата. 2010 г. изнесохме 58 млн. тона вино за Русия, Полша, Германия и останалите страни, с които традиционно работим. Моите прогнози са за 62 до 65 млн. тона най-много реализирана продукция навън – т.е. изнесено вино.

Има сериозни притеснения от кражби. Вие осигурявате ли подкрепа, за да могат да бъдат сигурни производителите, че няма някой да мине и да събере част от тяхната реколта?

Миналата гроздоберна кампания за първи път имахме съдействие от жандармерията и трябва да ви кажа, че даде много добри резултати. В пъти беше намалено това посегателство върху гроздето на производителите. Тази година масово, където са лозовите масиви и по пътищата, също са разположени части на жандармерията, така че със съдействието на полицията много добре тази година върви реколтата. Единични са случаите на посегателства. Разбира се, ние не може да ги ликвидираме изцяло, но сме успели поне 90 %, така че хората спокойно си берат своите лозя и не се притесняват, че някой ще отиде и ще им открадне продукцията.

Как се развива програмата за лозаро-винарския сектор? Доволни ли са производителите?

67 % от общите средства, които бяха планирани за програмата за тази година, са усвоени. Договорирани бяха повече, но 67 % е един много добър резултат.  Ние достатъчно опростихме всичките механизми, както за документите, така и за сроковете, в които трябва да се кандидатства.

Мен ме притеснява, че ще изглеждам като максималист, но искам да вдигнем усвояемостта на тези средства, защото все пак това са подарени средства. Има програми, в които са усвоени 75 % от средствата – т.е. участието на нашия стопанин е 25 %. Това са подаръци от Европа, с които трябва да обновим нашите лозя. Ето заради това ще идват от чужбина – когато създадеш едно хубаво грозде, с много добри срокове, просто няма как някой да не дойде и да ти купи продукцията. Това е пътят, затова искам да разширим тези програми.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио  АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към  ползвателите на информацията от документа.