Стабилизиране на цените на жилищните имоти през миналата година отчита брокерската компания АДРЕС.

В някои градове, сред които и София, дори се наблюдава покачване на нивата, макар и в рамките най-много на 1%. Велико Търново, Стара Загора, Благоевград също са сред населените места, където цените на годишна база са скочили спрямо 2012 година. В останалите градове от страната спадът е минимален, най-често в рамките на 1 до 3%, се казва в съобщение на фирмата.

„В различни периоди от годината регистрирахме покачване на нивата в около 10 града, като в някои от тях отчетохме ръст дори на годишна база", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията. „Ако за 2012 г. средната стойност за столицата беше 652 евро, то през 2013 продажната цена се качи до 658 евро на кв.м", добавя Богданов.

По думите му обстоятелствата на жилищния пазар в момента разкриват сериозен потенциал за изграждане на ново строителство. За да се случи това обаче е необходимо българите да се почувстват достатъчно финансово стабилни. И към момента има сериозен интерес към нови, качествени имоти, с добро разположение и комуникативна локация. Според брокерите няма достатъчна наличност на този тип жилища и е въпрос на време те да бъдат изградени.

Отчетлива тенденция през 2013 година е покачването на сделки за по-големи имоти. Делът на закупените тристайни жилища през последните 12 месеца се изравни с този на двустайните апартаменти в страната, нараствайки с 50% спрямо 2012 г.

И двата типа имоти в момента заемат по около 33% от всички реализирани сделки.

Причината за това се корени в падналите цени и в по-ниските лихви на ипотеките, което в момента позволява покупка на тристайно жилище със същата инвестиция на средства, необходима за двустаен апартамент преди няколко години.

Според изчисления на АДРЕС жилищните имоти стават по-достъпни за българите, с оглед на показатели като цена на кв.м, средна работна заплата и лихви по ипотечните кредити.

Според данните на компанията в момента месечната вноска по кредит за средно голямо жилище в страната с площ от 60 кв.м се равнява на около 49% или половин средна работна заплата. В началото на 2013 година месечната вноска се е покривала от около 55% от средното за страната възнаграждение. Справка на тези показатели за периода преди 2009 година (2000-2009 г.) сочи, че месечната вноска в малка или голяма степен е надвишавала средната работна заплата в България.