Фирма Каолин трови земите и водите на хората в Меричлери. За това алармираха от инициативния комитет на града в община Димитровград.

На пресконференция те представиха подписка с над 400 имена, в която се настоява работата на Кариера „Великан“ край Меричлери, стопанисвана от Каолин, да престане незабавно.

Поставен е и срок-  до края на юли. Ако някои от българските институции до когото е адресирана подписката - областна, общинска администрации, министерството на околната среда и водите, не предприеме мерки, инициативния комитет на Меричлери и партия Екогласност ще преминат към гражданско неподчинение. Това се закани местния лидер на „зелените“ Емил Георгиев.

Проблемите на меричлерци започват от лятото на миналата година когато кариерата започва да работи. Тя е резултат от държавна концесия дадена на Каолин от 2008-ма, за експлоатация на залежи от варовик, върху над 700 декара земя в землището на града.

От фирмата декларират че в следващите 35 години ще работят само върху 180 дк с което автоматично избягват правенето на оценка за въздействието на околната среда и водите/ОВОС/. В закона е записано че рудници върху по-малко от 250 дк могат да минат и без ОВОС ако Регионалната екоинспекция/РИОСВ/ прецени. РИОСВ преценява и работата започва, без каквото и да е обществено обсъждане с населението, което е задължително при правене на ОВОС. Haskovo.net