Земеделските стопани, които кандидатстват с проекти по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. /ПРСР/ за инвестиции, свързани с качеството на суровото мляко и за хуманно отношение към кокошките-носачки, ще получават надбавка към субсидията по програмата, съобщиха от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.

За финансиране на тези инвестиции ще се предоставя кредит от Държавен фонд „Земеделие” на референтен лихвен процент, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” по предложение на заместник-министрите на земеделието и храните Светлана Боянова и  Цветан Димитров.

С решението на Управителния съвет на фонда от бюджета на институцията ще бъдат заделени 21 866 179.40 лева /11 180 000 евро/ за предоставяне на допълнителна субсидия по проектите по Мярка 121 и допълнително до 120 млн. лева за инвестиционно кредитиране.

По думите на Боянова, по този начин Министерство на земеделието и храните ще осигури повече средства за инвестиции и ще гарантира по-доброто усвояване на т.нар. гарантирани бюджети по мярката. Проблемът с осигуряването на свежи финансови средства е много сериозен, затова и ние предприехме стъпка към насърчаване на земеделските стопани, осигурявайки им кредитен ресурс от Държавен фонд „Земеделие” на референтен лихвен процент, значително по-нисък от лихвените проценти на търговските банки, допълни още тя.

С предвидените 21 866 179.40 лева фермерите ще имат право на по-голяма субсидия по мярката за модернизиране на земеделските стопанства в размер до 60% /75% само в необлагодетелствани райони/ за инвестиции за покриване на минималните изисквания за защита и хуманно отношение към кокошки-носачки и за инвестиции за покриване на минимални изисквания за постигане на качество при производство и съхранение на сурово мляко, допълни още Боянова.

Увеличението на размера на субсидията варира между 10 и 25% в зависимост от вида инвестиции и местоположението на животновъдните обекти, както и от това, дали кандидатите за подпомагане отговарят на условията за млади фермери.  Увеличението, предоставяно като държавна помощ, няма да се допуска за инвестиции, които водят до увеличение на производствения капацитет на фермите.
Срокът за прилагане на схемите е за одобрени проекти до 31 декември 2011 г. до изчерпване на финансовия ресурс.