С 0.1% са се покачили цените в страната през декември спрямо ноември, показаха новите данни на Националния статистически институт. На годишна база / декември 2011 г. спрямо декември 2010 г./ ръстът на цените е 2.8%.

Средногодишната инфлация за периода януари – декември 2011 г. е с 4.2% по-висока от средногодишната инфлация през същия период на 2010 г., изчислиха още българските статистици.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, т.е. инфлацията измерена по европейска методика, говори за 0.3% месечна и 2.0% годишна инфлация през декември, както и за 3.4% средно поскъпване на живота през 2011 г. спрямо предходната година.

В България се изчислява и трети вид инфлация – т.нар. малка потребителска кошница, измерваща потреблението на 20% от най-бедните българи. Цените за бедните през декември са се качили с 0.2% спрямо ноември и с 3.5% спрямо миналия декември.

„Обикновената българска“ инфлация се определя на близо 36.6% от хранителните продукти и безалкохолните напитки. През декември тази категория отчита 4.3% спрямо декември 2010 г.  Тоест поскъпването на храните е с най-голям принос за ръста на инфлацията. С 4% са поскъпнали транспортните услуги.

Сериозен е и ръстът в категорията „образование“, 4.5% на годишна база за декември – но за съжаление от НСИ са изчислили, че българите отделят едва под 0.5% от разполагаемия си доход за образование, така че по-високите цени на знанието не са се отразили сериозно на общия индекс на инфлацията.

Поевтинели през декември на годишна база са културата и свободното време /с 2.3%/, съобщенията /с 0.6%/, жилищното обзавеждане /с 0.2%/.

В малката кошница за бедните 20% от българите храните формират 58% от разходите, а други 21% отиват за битови сметки. Според хармонизирания индекс, който измерва по-деликатното европейско потребление, тежестта на храната е малко над 20%, на битовите сметки под 8%, а малко под 7% от крайния индекс се определя от цените в хотелите и ресторантите.