Днес индустриалният холдинг Стара планина съобщи финансовите резултати на най-важните си поделения за първите девет месеца на годината, както и прогнозата за продажбите през октомври. За първите девет месеца на годината М+С хидравлик, Хидравлични елементи и системи и Елхим Искра са спечелили общо 17.126 млн. лева.

 

Това са резултати преди облагане с данъци. Консолидираните отчети, които показват постиженията на отделните компании в общата структура, обикновено се публикуват месец след публикуването на собствения отчет на холдинга. Справката показва, че консолидираната печалба за първите три месеца на 2010 г. възлиза на 6.176 млн. лв. преди данъци – или 0.19 лв. на акция.

 

Чувствително нарасналата печалба е върху съществен ръст на продажбите. За първите девет месеца на тази година общите продажби на Стара планина холд възлизат на 143.6 млн. лв., което е с 39.82% повече от периода на предходната година.

 

Около 68.5 млн. лв. от приходите се падат на М+С Хидравлик, малко под 31 млн. за ямболския ХЕС и над 28 млн. лв. на Елхим Искра. В структурата на печалбата за деветмесечието, М+С хидравлик отново са първи с 12.394 млн. лева финансов резултат.

 

Очакванията на холдинга са за почти 18 млн. приходи през октомври, с което съвкупните продажби на трите дружества ще достигнат 161.5 млн. лв. М+С хидравлик реализира почти 50% ръст на продажбите на годишна база.

 

Холдингът Стара планина е диверсифициран в 7 бизнес области, което го прави по-малко уязвим на пазарен риск, посочва се в междинния доклад за дейността за третото тримесечие, който беше публикуван във вторник.

 

В същото време, предприятията, в които Стара планина държи дялове, са с експортна ориентация към Европейския съюз. Те се движат предимно от външни за българската икономика фактори. За отчитаните сега солидни проценти помага и ниската база, като през 2009 г. имаше сериозен срив в търсенето на продукцията.

 

Има и друг риск, посочват от холдинга: темпът на нарастване на продажбите се забавя, тъй като експортните партньори скъсяват времевия хоризонт на поръчките. За повече подробности – чакаме междинния консолидиран доклад.

 

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, притежава почти 52% от акциите на Стара планина холд. Днес акциите на дружеството скачат на БФБ с 2.8% до 2.936 лв.,