17:20 часа

 

Американските индекси покачват в началото на сесията, като при липсата на значими фундаментални новини от САЩ инвеститорите облегнаха оптимизма си на данните за брутния вътрешен продукт на Китай.

 

Китайската икономика отбеляза лек спад на темпа си на растеж, което показва, че въпреки покачването на инфлацията мерките на правителството за затягане на монетарната политика започват да дават ефект, без да водят до прекомерно забавяне на развитието.

 

Dow покачва с 0.65%, до 12 527 пункта след тридневна значителна низходяща корекция, повод за която дадоха данните за безработицата и заетостта в САЩ, публикувани в петък.

 

Широкият индекс S&P 500 е нагоре с 0.66%, до 1 322 пункта, а технологичният Nasdaq печели 0.85%, до 2 806 пункта.

 

Пазарите са подкрепени от спекулациите, че Фед може да стартира нов пакет от парични стимули за американската икономика.

 

Негативен ефект дава продължаващото задълбочаване на дълговата криза в периферията на еврозоната, след като вчера Moody’s Investors Service свали кредитния рейтинг на Ирландия до ниво под инвестиционната скала.

 

На фона на оптимизма на фондовите пазари доларът е под натиск в качеството си на резервна валута. Еврото поскъпва с 0.75%, до 1.4081 долара, а доларовият индекс на Nasdaq пада с 0.514%, до 75.698. Върху американските пари своето влияние оказват и опасенията, че Обама няма да успее да се споразумее до 2 август с Конгреса за увеличаване на лимита на дълга на федералното правителство. Така САЩ може да се окажат в състояние на неплатежоспособност.

 

Забавянето на китайския растеж, както и слабите данни за американската икономика, публикувани през миналата седмица водят до поевтиняване на петрола, въпреки че и доларът губи позиции. Цената на фючърсите за доставка през август на сорт WTI се понижава с 0.45%, до 96.99 долара за барел.

 

Златото продължава да поскъпва, подкрепено от поевтиняването на американските пари. Спот цената на метала се покачва с 1.36%, до рекордните 1 583.60 долара за тройунция.

 

10:30 часа


Европейските инвеститори започнаха днешния борсов ден предпазливо, като към този час индексът DAX се покачва с 0.27% до 7193 пункта, FTSE100 расте с 0.26% до 5885 пункта, а CAC40 пада с 0.34% до 3761 пункта.

Най-сериозно в рамките на водещия германски индекс е понижението за диверсифицирания концерн Henkel, с близо 2.5% - а производителят на торове K+S Aktiengesellschaft отвръща с 1.57% покачване.

Италианският борсов индекс FTSE MIB отчита ръст от 1.7%, като акциите на Parmalat губят близо 2%, но най-голямата италианска банка Unicredit се котира с 2.37% нагоре, до 1.251 евро за лот.

С голямо нетърпение пазарът очаква резултатите от стрес тестовете за европейските банки, които ще бъдат обнародвани в петък.

Европейската търговия доведе до възстановяване на единната валута след снощната разпродажба, като в момента едно евро купува 1.4051 долара, ръст от над 0.5% от сутринта. Паундът също катери до 1.5942, а йената леко се разколебава на 79.4245 йени за долар.

Йената в момента се търгува близко до четиримесечен връх спрямо долара, като инвеститорите купуват японските пари като източник на сигурност заради проблемите в Европа и САЩ. Следвоенният връх на йената е 76.25 йени за долар, той беше достигнат след земетресението на 11 март. Пазарната прогноза е, че интервенция на Японската централна банка е възможна на пазара при падане на щатските пари под 77 йени.

Петролът отново тръгна нагоре, като брентът вече е 118.10 долара за барел, а WTI 97.73 долара за барел. Златото е на крачка от нов рекорд, при цена от 1572 долара за тройунция, като на 2 май беше предишният рекорд в размер на 1577 долара.

08:30 часа

След като около полунощ българско време доларът направи впечатляващо рали до четиримесечен връх спрямо еврото, в момента щатската валута се връща крачка назад, като доларовият индекс на Nasdaq показва спад от 0.15% в азиатскста търговия, до почти 76 пункта. Еврото се търгува на ниво USD 1.3989, а йената също се връща крачка назад до 79.484 йени за долар.

Пробиването на двете важни психологически бариери: 1.40 долара при еврото и 80 йени към долара предвещава интересни движения в рамките на следващите няколко дни. Еврото от своя страна се засили малко към йената до 111.1988 йени, като може да се очаква, че напрежението по тази страна на валутния триъгълник ще нараства. Вече се спекулира за нова – след септември – директна интервенция на Японската централна банка на валутния пазар.

В момента най-търсеният актив на пазарите е сигурността – дълговата криза в еврозоната, бюджетните и икономическите проблеми в САЩ и високата инфлация в Китай не спират да разпръскват около себе си тревога. По тази причина и швейцарският франк в момента струва над 1.20 долара, при актуален курс USD 1.2025.

Наблюдава се същевременно известно стабилизиране на азиатските валути, подхранено от ръстовете по фондовите пазари, което спрямо долара от своя страна изразява и колебанието в сигурността на щатските пари. Австралийският долар достигна курс 1.0623 щатски долара.

Данните за ръста на БВП на Китай показаха малко забавяне през второто тримесечие, до 9.5% на годишна база. Това е под 9.7% ръст на БВП през първото тримесечие, но малко над консенсусните очаквания на пазара. По тази причина азиатските борси имат стимул за подем, въпреки пониженията на американските индекси снощи.

В Токио индексът Nikkei 225 се качва с 0.23% до 9949 пункта; в Хонконг Hang Seng добавя 0.95% до 21869 пункта, а в Шанхай SCI300 е с 1.2% нагоре до 2920 пункта.

Поскъпването на долара не е в състояние да повлияе особено на суровинните пазари. Суровините като актив в момента играят не толкова производствена, колкото инвестиционна роля; естествено оскъдното им предлагане – за разлика от някои валути или финансови продукти – ги прави особено привлекателни във време на обща несигурност във финансовата система.

Включително и по тази причина, петролът се търгува във високите нива, въпреки че в азиатската търговия се върна крачка назад. Лекият суров WTI доставка Кушинг струва 97.08 долара за барел, а брентът се продава за 117.43 долара. С изключение на кафето, аграрните стоки поскъпват – като захарта, предмет на разпродажби през последните седмици, добавя цели 5.5%.

Златото наближава нов рекорд, търгувайки се за 1566.10 долара за тройунция, а среброто поскъпва с 1.4% до 36.14 долара, но е още далеч от историческите си пропорции спрямо златото. Медта се качва с 0.75% в израз на оптимизъм за търсенето от не-слабата китайска икономика.