Цената на златото остава стабилна след обновяването на минималната за последните осем месеца стойност, показват данните от търговията.

Към 11.25 часа августовският фючърс на златото на Нюйоркската борса Comex поевтиня с 50 цента или с 0,04% до 1143,5 долара за тройунция. Вчера цената на златото стигна до 1141 долара, което беше минимума за последните 8 месеца. Цената на септемврийския фючърс на среброто се понижи с 0,26% до 14,95 долара за унция.

Изказването на директора на ФЕД Джанет Йелен за повишаване на основната лихва оказаха натиск върху цената на благородния метал по време на тазседмичната търговия. Ако американската икономика продължи да расте, то икономическите условия ще позволят на регулатора за повиши лихвите и да започне нормализация на монетарната политика.

Повишаването на лихвите с минималните 0-0,25% ще намали привлекателността на благородния метал, който не дава процентен доход.

"Продължаваме да се притесняваме за златото и не бихме се учудили от значителен спад", заяви пред Ройтерс анализаторът на INTL FCStone Едуард Майер.