17:39 часа

На валутните пазари евро се понижи леко спрямо долара, като се разменя при курс USD 1.3073. Паундът също леко се смъкна и сега купува 1.5592 долара. Зелените пари от своя страна печелят спрямо йената до 85.793 йени.

На единната валута натежа техническият анализ, публикуван от Citigroup и очакващ еврото скоро да се смъкне до едномесечно дъно спрямо долара. Според коментарите в моемнта е добре да се откриват къси позиции на евра с цел около USD1.2588 – макар че в противоположна посока следващата цел на евро е 1.3334.

Доларът в момента е на петседмично дъно, заради новия риск апетит, появил се със знаците за възстановяване на световната икономика. Единната валута се възползва от успокояването на притесненията за дълговата криза на еврозоната.

На стоковите пазари златото продължава да се държи близо до зоната на рекордите, с цена 1281 долара за тройунция. Златото поскъпва паралелно с евтиния долар, но печели и заради по-дългосрочни страхове, както и нежелание на инвеститорите да закрият дългите си позиции в очакване на още поскъпвания.

Петролът поскъпна до 74.38 долара за барел WTI и 78.61 долара за барел брент. След като миналата седмица фючърсите на WTI се смъкнаха с 3.7%, сега инвестиорите коригират оценките си и изчакват срещата на Федералния резерв утре, която ще демонстрира дали няма да се пристъпи към ново парично охлабване, което означава още по-евтин долар и бича тенденция за суровините.


10:57 часа българско време

Загубите за долара се задълбочиха в понеделник, като едно евро вече купува USD 1.3110. В петък еврото се беше понижило заради нови притеснения за финансовото състояние на Ирландия, но стабилната позиция на ЕЦБ успокоява притесненията за периферните членове на еврозоната.

Йената се задържа на ниво 85.66 йени за долар, като знаци за нова интервенция от страна на ЯЦБ засега няма. Враждебните коментари на някои централни банки относно едностранното действие на Япония може би ще преобърне тенденцията от последните дни на отслабване на йената.

Паундът се търгува срещу 1.5644 долара, в съответствие с поскъпването на европейските валути спрямо долара на САЩ. Трейдърите се настройват изчаквателно преди заседанието на комисията по свободните пазари на ФЕД във вторник, очаквайки някаква подсказка за нови мерки за количествено охлабване в САЩ.

Дневното поскъпване на австралийския долар спрямо съименника от САЩ вече надхвърли 1% заради спекулации за повишаване на лихвените равнища от Австралийската централна банка.

На стоковите пазари тенденцията е към повишение на цените, като следствие от по-евтиния долар. Световните борсови цени се определят в долари на САЩ и по-слабата щатска валута им влияе инфлационно.

Петролът сорт WTI се търгува при цена 73.77 долара за барел, докато в Лондон брентът струва 78.28 долара барела. Златото отново се повишава, като тройунцията се разменя срещу 1283.50 долара.


8:21 часа българско време

Единната европейска валута поскъпва спрямо долара, като в азиатската търговия се разменя при курс
USD 1.3072. Това се отдава на отшумяващите притеснения за финансите на еврозоната, от една страна, и на очаквания слаб доклад от жилищния сектор в САЩ, от друга.

Също и очакваното задържане на основната лихва в САЩ на рекордно ниските настоящи нива, което най-вероятно ще бъде съобщено след заседанието на Комисията по отворените пазари на Федералния резерв, действа понижаващо за щатската валута и тя поевтинява спрямо 13 от 16 основни търговски партньори.

Пазарът преценява и възможностите за ново количествено охлабване от ФЕД, което ще постави долара в още по-неизгодна позиция. Миналата седмица доларът поевтиня до 1.3159 спрямо евро.

Японската йена се задържа на ниво 85.68 йени за долар, благодарение на интервенцията на Японската централна банка от миналата седмица. Въпреки това от началото на годината дотук йената е поскъпнала с 8.6%. Когато световната икономика изпитва затруднения, търсенето на йени като сигурно убежище се засилва.

Водещи централни банкери вече изразиха неудовлетворението си от едностранното действие на ЯЦБ. Според Жан-Клод Юнкер, председател на ЕКОФИН, европейските финансови министри ще упражнят натиск върху Япония интервенцията да не се повтори.

Сред останалите световни валути най-чувствително е поскъпването на австралийския долар, който вече купува 94.41 цента на САЩ. Трейдърите залагат, че централната банка ще повиши лихвите на заседанието на 5 октомври.

На стоковите пазари петролът поевтиня до 73.88 долара за барел WTI. Същевременно лондонският брент задържа цена от 78.56 долара за барел, което е една от причините за поскъпването на горивата и на вътрешния пазар у нас. Разликата между цената на брента и на тексаския лек суров петрол, известна като контанго, се дължи на добрата оценка за икономиките в еврозоната и изобилните запаси, формирани в САЩ.

Златото с поредния си рекорд 1282.70 долара за тройунция вече почти не прави новина. Благородният метал се използва като хранилище на стойност в момент на притеснение за състоянието на светъовните финанси. В краткосрочен план подкрепа оказва поевтиняването на долара.

Днес почти всички търговски суровини, с изключение на природния газ и кафето, поскъпват.