Проблемът със златото не е само, че цените падат, но изглежда, че металът е загубил своята харизма.

Субективните нагласи означават много на пазара на ценния метал, където само около 60% от добиваната суровина има индустриално приложение. Остатъкът се продава като монети или кюлчета и служи единствено за запазване на стойност, пише Bloomberg.

Така, когато цените на метала започнат да се променят твърде бързо, той става безполезен за инвеститорите.

Златото ще поевтинее до 984 долара за тройунция преди януари 2016 г. очакват анализаторите, попитани от Bloomberg. Това би било най-ниската цена от 2009 г. и спад с близо 10% от сегашните нива.

Късите спекулативни позиции срещу златото преобладават на пазара за първи път, откакто се публикуват данни за тях. А инвеститорите в борсово търгувани фондове - ETF, влагащи пари в метала, продават с най-бързия темп от 2 години насам.

Цените с под натиск от много фактори. Проблемите на китайската икономика, която е най-големият пазар на физическо злато в света. Дефлационните процеси в глобален мащаб. Предстоящото затягане на паричната политика на Фед, което ограничава инфлационните очаквания.

Цената на златото е на път да регистрира понижение за трета поредна година, нещо, което не се е случвало от 17 години насам.

Инвеститорите, които все още имат вяра в метала стигнаха дотам, че да разчитат кризата в Гърция да върне статута му на инвестиционно убежище. Но и гръцката драма се успокои.

Въпреки нея само през юли ETF, инвестиращи в злато, са олекнали с 5.7 млрд. долара. А отворените позиции върху златото намаляват за девети пореден ден, до едва 1 539 метрични тона – най-ниското ниво от 2009 г. насам.

"Златото е странна реликва от древността", коментира Брайън Бариш от Cambiar Investors LLC. "Това не е стока, която има фундаментално търсене. Хората го използват за бижута. Но за разлика от желязната руда или петрола, или медта, или царевицата, то няма специфична крайна употреба. Хората просто го харесват. "