Тревожна новина за участниците на въглеродните пазари сервира Европейската комисия вчера. Количествата парникови газове, произведени от фабриките и енергийните централи през миналата година, са спаднали с 2.45%, при очакван от специалистите ръст. Това моментално срина цената на борсово търгуваните сертификати за емисии и стана причина за насрочване на среща между европейските лидери по климата за следващата седмица.

Докладът на ЕК съдържа данни за резултатите на 77% от инсталациите, участващи в Европейската система за търговия с емисии, в която участват над 12 хил. дружества. Тяхната работа води до емитирането на парникови газове, за които се смята, че стоят в основата на глобалното затопляне. За да бъдат стимулирани да цапат по-малко, тези централи трябва да инвестират в модерни технологии. Търговската система със сертификати за емисии е инструментът, който трябва да им помогне да превключат на по-екологичен режим. За да не е много стресово това, в първия етап на програмата те получават безплатни сертификати, покриващи на 100% произвежданите при нормалната им дейност емисии. В последствие количеството на безплатните разрешителни се намалява.

За да се изпълнят целите за по-екологично производство, предприятията трябва да изпитват постоянен недостиг на сертификати, които не покриват емисиите им. Данните от вчерашния доклад на ЕК обаче показва точно обратното.

Инсталациите, участващи в Европейската система за търговия с емисии, са емитирали 1.70 млрд. тона CO2 по-малко през 2011 година. През предходната 2010 година спестяванията бяха в размер на 1.75 млрд. тона.

Дори енергийният сектор е емитирал по-малко, при това с цели 3.1%, въпреки, че Германия спря ядрените си реактори след бедствието във Фукушима. Очакванията бяха, че за да се компенсира търсенето на електроенергия в региона ще бъдат задвижени генериращи мощности на изкопаеми горива, като това ще доведе до покачване на емисиите CO2. Данните показват друго. Германия е намалила емисиите с 1.2%. Великобритания също е постигнала значителни спестявания от 7.2%, Италия е намалила парниковите газове с 0.9%, Полша с 1.5%, а Франция е рекордьорът в Европа с намаление от 18.6%.
 
Освен заради спрените ядрени реактори на Германия, анализаторите бяха настроени за ръст на емисиите и заради данните за растеж на икономиката. През 2011 година БВП на еврозоната порасна с 1.4%, което е по-слабо от растежа от 1.9%, постигнат през 2010 година, но все пак е стъпка напред, която означава повече емисии. Освен това в момента пазарът е наводнен с оферти "продава", а търсенето на сертификати за емисии е слабо. Цените са ниски, което би следвало да прави играчите спокойни, че могат да произвеждат с повече емисии, използвайки по-евтини и по-мръсни горива. Така преди представянето на доклада прогнозите бяха за ръст на емисиите с 0.3% до 6% заради възстановяването на икономиката. Така че отчетените 2.45% спад показват огромно размиване между прогнози и реалност.

Новината моментално се отрази на цените на сертификатите за емисии, търгувани на въглеродните борси в Европа. Разрешителните EUA, които са бенчмарков инструмент за търговията с емисии CO2, поевтиняха рязко с 5% до € 6.77 спрямо котировки от € 7.05 в петък. В края на деня цената успя да се върне на € 6.89 за сертификат. В момента на борсата BlueNext спот цената е € 6.22 за EUA-сертификат. Това е под нивото, стимулиращо инвестиции в нови технологии, които щадят природата повече.

Според анализаторът от Дойче банк Марк Люис, цитиран от Environmental Finance, данните за емисиите и борсовите котировки показват недвусмислено, че участниците на пазара разполагат със значителен излишък от EUA-разрешителни, който ще стане още по-голям. Това означава, че е необходимо да се създаде изкуствен дефицит на този тип сертификати, за да може участниците да имат стимул да прилагат мерки, които да доведат до спестявания на емисии парникови газове.

Според Дойче банк излишъка от EUA-сертификати до 2020 година ще достигне 1 млрд., което ще е провал за усилията на Европа да се справи със собствената си борба срещу климатичните промени.

Сигнал, че новината е притеснила специалистите в Брюксел, дава информация на Ройтерс, че през следващата седмица, на 11 април, се свиква среща на експертно равнище в Европейския съюз. Целта на събирането е да се обсъдят въпроси за енергийната ефективност. Възможно е сред темите на разговор да залегне и тази с излишъка от разрешителни за емисии на въглероден диоксид, както и да се набележат възможните мерки за създаване на изкуствен недостиг от разрешителни на пазара.