Зърнопроизводителите и правителството си стиснаха ръцете след двудневни преговори, протестите спират.

 

Това стана факт след като се подписа споразумение към меморандума от миналата година между

 

Националната асоциация на зърнопроизводителите и кабинета. По силата на документа от средата на годината зърнопроизводителите ще получат по-нисък акциз за горивата за земеделска техника, а до 30 април трябва да бъдат изплатени субсидиите за сектора.

 

В преговорите участваха премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и земеделският му колега Мирослав Найденов. Борисов заяви, че ако не бъдат изплатени субсидиите на онези земеделски стопани, които нямат задължения към държавата, ресорният министър Мирослав Найденов ще си подаде оставката.

 

Земеделското министерство пое ангажимент до края на следващия месец април да изплати всички директни субсидии от ЕС и националния бюджет на фермерите, които нямат задължения към държавата. Ако този срок не бъде спазен, протестите продължават, обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

 

Премиерът Борисов се извини за неизплатените субсидии на зърнопроизводителите със световната обстановка и кризата.

 

От 1 май ще се създаде комисия, в която да се приемат жалби за неизплатените субсидии. Според Радослав Христов напрежението сред зърнопроизводителите все още е голямо. По думите му има много изрядни бенефициенти, които все още не са получили парите си по схемата за единно плащане на площ. Според данните на браншовата организация, от близо 900 млн. лв. до момента са изплатени само около 300 млн. лв.