Цените на земеделската земя ще вървят надолу, докато стигнат нормалните нива за България. Това прогнозира пред агенция Фокус зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„И тук балонът ще се пукне, защото има един прост икономически анализ - когато инвестираш средства в нещо, каква възвръщаемост ще има. Не можеш да инвестираш средства и да очакваш възвръщаемост 20 години, това е просто несериозно", каза още Христов.

В момента най-високите цени са в Североизточна България, в района на Добрич, Добруджа, след това - Северозападна България, в района на Плевен, а после - останалите райони. В момента, в районите с по-високи цени на земята, те се движат между 700 и 800 лева на декар, като тенденцията е надолу, а в другите райони - между 400 и 500 лева, като тенденцията е пак надолу, каза Христов.

Според него до есента цените ще достигнат нормалните нива. Той обясни, че разделя България на две – Северна, като по-плодородна и по-добра откъм климатични особености, и Южна. Цените в Северна България ще се движат около 500-600 лева, а в Южна – 300-400 лева, вещае Радослав Христов.