Възможно е недоволството на зърнопроизводителите да прерасне в гражданско неподчинение, съобщи за Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. По думите му, ако управляващите не се срещнат с хората от бранша, напрежението все повече ще ескалира.

Протести ще има всеки ден докато премиера Бойко Борисов не се срещне със зърнопроизводителите и не се изпълнят исканията им. Причината за недоволството в бранша е неизпълнението на поети ангажименти към сектора от страна на кабинета. Зърнопроизводителите използват в стачките и земеделска техника.

В момента в 20 области в страната текат протести на зърнопроизводители. Над 2000 машини са изкарани по места.

Радослав Христов изказа съмненията си за разрастване на мащабите на протестите на зърнопроизводителите.

„Има друг проблем, който мен лично ме притеснява: дали няма да ескалират тези протести и от по места да тръгнат хората нанякъде – било към София или по границите и така нататък и от протест може да прерасне в стачка или гражданско неподчинение. Не искам да го казвам, дано не се случва и да не се стига до там“, каза Христов.

Зърнопроизводителите настояват кабинета да изпълни поетите ангажименти в подписания на 8 юни миналата година меморандум с премиера Бойко Борисов. Протестиращите искат да бъде променен Законът за собствеността и използването на земеделските земи и данъчното облагане, което касае земеделските производители.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов ще се срещнат с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В 13.15 ч. министрите ще дадат изявление пред медиите.