Добивите на зърно тази година са приблизително колкото миналогодишните, а приходите ще бъдат по-малко заради срива на цените.

На международните борси цената е с 10-15% по висока от България. В България е около 260 лв на тон, а на световните пазари 300-360 лв. заяви пред БНР Радослав Христов - зам. председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Това е пазар, но все пак за мен е необяснимо защо цените са по-различни, посочи Христов.

И прогнозира, че категорично ще се затвори пазарът на земята. Според него 95% отзърнопроизводителите няма да участват да в пазара на земя през тази година. Сделките вече са тръгнали надолу. Христов отчете поевтиняване с 200 лв, до 650 лв. на декар. Цените падат и ще продължат да падат, прогнозира той. Цената на зърното е намаляла с 30-40 процента и рентата ще се понижи със същите проценти.

От своя страна Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите каза, че доставната цена на хляба е с 40% по-ниска от цената, на която купуват българските производители. Може би вече е време търговците да коригират цената на хляба. Доставната цена на хляба е 50-55 стотинки.

Цената на хляба може да се стабилизира, ако правителството вземе предвид нашето предложение и редуцира ДДС на хляба до 10 процента.